Следвайте ни

Бариери от плексиглас между колегите в офиса

Специалистите с мерки как да се трудим в условия на пандемия

viber icon

Социалното дистанциране на работното място трябва да остане и след падането на извънредното положение у нас, смятат експерти по безопасност на труда. Правителствата, работодателите, работниците и служителите безспорно са изправени пред огромни предизвикателства, докато се опитват да се борят с пандемията COVID-19.

Но как все пак ще работим в условия на пандемия? Социалното дистанциране на работното място означава въвеждане на сменен режим на работа (дори за офисите), намаляване на движенията в рамките на компанията - това се отнася както за служителите, така и за доставчици, подизпълнители и клиенти, смята Стефан Барбоса, управител на италианската фирма ФРАРЕГ.  

Той се включи в уебинар на българската компания "Лот Консулт", профилирана в сферата на трудовата безопасност, консултант по безопасност и здраве на Европейската служба за външна дейност (ЕЕАS) в Брюксел и нейните 143 делегации в цял свят. 

Срещите лице в лице поне в началото е добре да бъдат отменени. Между работните места в офисите се препоръчва поставяне на бариери от плексиглас. Препоръчително е да се създадат отделни екипи, които не са в контакт един с друг (за магазини, смени, използване на автомобили), така че, ако някой се разболее, да може лесно да се изолира екипът, а другите да могат да продължат да работят, нахвърля още мерки италианският специалист.

Със сигурност ще продължим да избягваме събиранията: на паркинги, на входа на предприятието (което означава разтягане през деня на часовете за влизане и излизане) и в общите части като столова или стаи за почивка (намалено време за ползване, смени, възможност за отделно влизане и излизане за тези пространства). По време на уебинара бе отделено специално внимание на управлението на отпадъците и предотвратяване  на разпространяването  на  инфекцията. Лекарят по трудова медицина д-р Радостина Герасимова от "Лот Консулт" посочи, че според здравните изследвания вирусът се задържа жизнеспособен до 24 часа на картон и до три дни на пластмаса и неръждаема стомана.

След отстраняването на личните предпазни средства в затворен съд е препоръчително да се изчака 3 дни, преди да бъдат изхвърлени, допълни тя.

Заради големия интерес започва ежемесечен безплатен уебинар „Здраве и безопасност при работа - експертите отговарят“. Всеки месец в рамките на 40 мин. специалисти по здраве и безопасност, лекари по трудова медицина, инженери и експерти по социална медицина ще отговарят на актуални въпроси в платформата ZOOM. Първото издание ще се проведе в четвъртък, 14 май, от 15:30 ч., съобщиха от "Лот Консулт". 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?