2374

Спазихме срока: България получава 2,6 млрд. лв. по Плана за възстановяване

Рискът България да не получи навреме първото регулярно плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост в размер на 2.6 млрд. лв. бе преодолян, след като в петък Народното събрание спешно прие на две четения нужните изменения в Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, пише Mediapool.

Промените бяха едно от изискванията на ЕС за плащане на сумата. Те трябваше да бъдат гласувани преди няколко дни, но заради проваления кворум при опита за одобрение на правила за избор на нов председател на парламента гласуването на законопроекта пропадна. Тогава премиерът Кирил Петков обвини новото мнозинство – ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", за риска България да пропусне получаването на средствата тази година.

"Днес (на 22 юни, б. р.) всеки един депутат, който не присъстваше в Народното събрание, беше част от причината да имаме риск върху огромна сума за българската икономика...Това ли са принципните ходове, които тези партии заемат? Как ще обяснят на своите избиратели, че дори в първия ден, когато можеха да направят нещо заедно, сложиха под риск над 2.6 млрд. лева", заяви в сряда Петков.

В петък обаче промените в ключовия законопроект бяха гласувани без спорове и проблеми, при това на две четения и с почти пълно единодушие. Така срокът от 30 юни ще бъде спазен и България има шанс да получи парите навреме. На председателски съвет в НС е било взето решение проектът да се гледа и на първо, и на второ четене, като от опозицията са уверили, че никой няма желание да бави закона.

Сред по-големите схеми, които се очаква реално да стартират до края на годината, е програмата за саниране на жилищни сгради и няколко грантови схеми за подпомагане на предприятията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Койчо

Койчо

26.06.2022 | 17:27

Уха, още пари за крадене!

Отговори
2 1
ПЛАНА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ И ПРОБВАНЕ ДО 10ТО ПОКОЛЕНИЕ

ПЛАНА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ И ПРОБВАНЕ ДО 10ТО ПОКОЛЕНИЕ

26.06.2022 | 15:55

Включва преминаване на бита към ПАЗАРНИ цени (4 пъти по високи такси ) за месец на ТОКА! ЧЕСТИТО ОВЦИИ ТЪ ПИИ

Отговори
0 2
Зари

Зари

26.06.2022 | 14:49

Браво ПП и ДБ! Вие ще спасите БГ!

Отговори
2 4
Козари

Козари

26.06.2022 | 16:18

Само т*пи пу*ки подкрепят киро простото ей. Като толкова много ви се е*е намерете си някой да ви го нач*ка лично на вас, а не на цяла България.

Отговори
3 2
мнение

мнение

26.06.2022 | 12:54

Народът няма да ги усети. Те вече са предварително разпределени между партиите и слагачите им. На никой от т.н. "родолюбци" вкл. и Възраждане, не му пука за България. За съжаление България изчезва.

Отговори
3 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?