Следвайте ни

Спад в производството на свинско и пилешко месо, ръст при телешкото

viber icon

По-малко свинско месо сме произвели през 2020 г. От кланиците е отчетена обработка на 57 хил. т, което е намаление с 14,3 хил. т спрямо година по-рано. Въпреки спада на производството през следващите месеци не се предвижда растеж на ценовите равнища, които е вероятно да се задържат стабилни около 3,45-3,50 лв./кг кланично тегло. Прогнозата е посочена в януарския бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Причините за очакваното задържане на ценовия растеж са понижените цени на свинското месо в ЕС, като българският пазар е силно интегриран с него. Средните европейски цени през януари са с 29% под нивото на същия месец на 2020 г., докато

в България прогнозните нива са с 20% по-ниски от година по-рано.

Очакванията са цените на свинското месо в ЕС да останат под натиск, като не е изключено да има известно понижение, което ще се отрази и на вътрешния пазар.

Очакваните цени на едро на говеждото и телешкото месо през месеците януари и февруари са с между 6 и 8 процента под равнището на същите месеци на предходната година, но близо до тези от 2018 г. и 2019 г. Общото производство в кланиците за единадесетте месеца на 2020 г. възлиза на 5,6 хил. т, което е с 13% над нивото от 2019 г., но с около 14% под равнището от 2018 г. Предварителните оценки не предвиждат съществено нарастване на поголовието, вкл. на животните с месодайно направление, което е вероятно да доведе до задържане или слабо увеличение на производството през настоящата година.

Стабилното търсене в страната ще поддържа цените на пилешкото месо

на ниво от 2,80 лв./кг кланично тегло през февруари. Ценовите равнища са с 9% по-ниски от отчетените през първите два месеца на изминалата година. Произведеното в промишлени условия месо от бройлери до ноември 2020 г. е в размер на 79,9 хил. т - с 2,5% по-малко от произведеното количество през същия период на 2019 г.

В бюлетина е посочено още, че през последния месец на изминалата година глобалният индекс на цените на месото, отчитан от ФАО, отбеляза увеличение с 1,7% на месечна база. Въпреки това стойността на показателя остава с 12% под тази за декември 2019 г. Най-голям спад е регистриран при цените на пилешкото месо, следвани от цените на овчето, свинското и говеждото месо. Според актуализираната прогноза на USDA

световното производство на свинско месо ще достигне 103,8 млн. т през 2021 г.

(+6,1% на годишна база). Основен фактор за предвиждания растеж е очакваното увеличение на производството в Китай - с 14% над равнището от 2020 г. Експертите прогнозират задържане на производството в ЕС на нивото от предходната година. Разширяването на производството в страната ще посрещне част от потребителското търсене, което ще доведе до известен спад на вноса.

Прогнозните оценки сочат спад на производството на пилешко месо в ЕС през 2021 г. с около 1% на годишна база при очаквано слабо увеличение с 1,4% в глобален план. Предвижда се световното производство на говеждо и телешко месо да се повиши до 61,2 млн. т (+ 1,8% спрямо 2020 г.), докато в ЕС ще намалее с около 1%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?