46

Сопот и Съединение №1 по заети в преработващата индустрия

Най-големите промишлени клъстери са около София, Пловдив, Варна

Общините Сопот и Съединение държат лидерски позиции по заетост в преработващата индустрия в страната. В града на Вазов са отчетени 91% от всички наети в нефинансовите предприятия, където локалната икономика е доминирана от оръжейната фабрика. В Съединение заетите в индустрията са 80%, с преобладаващо присъствие в хранително-вкусовата промишленост. На трето място със 79% се нарежда община Сатовча. Там работната ръка е главно в  хранително-вкусовата, текстилната и обувната промишленост, селското стопанство, дърводобива и обработката на дървесина, както и в производство на мебели и др. Това сочи проучване на ИПИ относно ролята на преработващата промишленост в икономиките на общините.

Делът на преработващата промишленост в добавената стойност през 2020 г. варира от 0% в Ново Село и Хайредин до 90% в Сопот. Като цяло разпределението е относително равномерно, като с над 60% дял на преработването са 26 общини, а с под 10 - други 37. Образувани са индустриални клъстери в перифериите на големите градове и общини - София, Пловдив, Варна. Прави впечатление важната роля на отрасъла в Габрово и Велико Търново, както и в части на Родопите, най-вече около Смолян.

Очаквано, относителното значение на преработващата индустрия в заетостта следва в голяма степен и ролята <210> в създаваната в общината добавена стойност. И тук лидер е Сопот (91% от всички наети в нефинансовите предприятия), следван от Съединение (80%) и Сатовча (79%). Най-малко пък са наетите в преработващата промишленост в Раднево и Златица (по 3%), както и в доминираните от туризма черноморски общини. Сред големите градски центрове най-нисък е делът на индустриалната заетост в столицата (9,7%), следвана от Варна (13%), а най-висок е в Пловдив - 29%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?