3906

Софиянци изкупуват земята в Пловдивско, вдигат индустриални паркове

Софиянци изкупуват хиляди декари земеделска земя в Пловдивска област. Целта е след комасиране и промяна на предназначението окрупнените терени да се превръщат в индустриални паркове. Върху тях обаче няма да се строят заводи, нито да се извършва каквато и да е производствена дейност.

 

Това е записано в концепциите на инвеститора, внесени в Министерство на икономиката и индустрията, както и в РИОСВ Пловдив.  Зад проектите стоят различни, но свързани по между си фирми, които водят към един и същи собственик.

Единият от внушителните по размери индустриални паркове ще се строи в землището на село Цалапица. Инвестицията ще е на площ от 651 162 квадратни метра. Теренът е оформен от 74 броя комасирани поземлени имота със статут на ниви, на които ще се променя предназначението с цел бъдещо строителство. Хората в селото коментират, че ако комасацията на нивите е станала още когато са ги връщали на собствениците и те са ги използвани точно за земеделие, сега няма да се затрива плодородна земя.

Инвестиционното предложение за изграждане на парка е внесено в РИОСВ Пловдив от „Индустриален парк Цалапица“ ЕООД. В него е посочено, че по план върху имота няма да се извършват производствени дейности. Предстои да се изгради ТИР паркинг с капацитет до 100 паркоместа, 

20 зарядни станции за електромобили, бензиностанция, ресторант, заведения за бързо хранене, складова и логистична база, както и локална пречиствателна станция. Предвидена е и площадка за отдих върху 1 декар. За достъп до обекта ще се изгради нова връзка с автомагистрала "Тракия", предвидени са и вътрешни пътища между обектите в парка. По предварителен разчет в бъдещия индустриален парк в Цалапица ще се наемат около 700 души.

Собственик на поземлените имоти от близо 652 декара са сродните „Сити контрол“ ЕООД и консорциум "Индустриален парк Цалапица" ДЗЗД. Вторият е учреден през 2023 г. между „Рилон Цалапица Инвестмънтс“ ЕАД и свързаното с него „Ди Ви Ар Лимитид“ ЕАД. Двете дружества са под шапката на  „Ерфолг 1“ ЕАД, с капитал от 1 млн. лв., като собственик на всички изброени фирми се води архитект Ния Стоянова Темиз

Порталът за фирмено разузнаване ДАКСИ показва, че тя е участвала в управлението на 32 дружества, а в 12 като собственик, но в някои вече няма участие. Прави впечатление също, че в голяма част от фирмите доскоро е имало израелски капитали. 

Между тях са „Рилон Трилистник Инвестмънтс“, „Рилон Златитрап Инвестмънтс“ и др., също с бизнес ориентация в региона. Другото любопитно е, че болшинството от фирмите нямат регистрация по ДДС.

Ния Темиз участва в архитектурния екип на „А.С.А.“, заедно с проф. д-р арх. Калин Тихолов, гл. ас. д-р арх. Евгени Рафаилови и арх. Стоян Мирлев, който спечели наградата "Сграда на годината 2019" за жилищния комплекс RUHouse в полите на Витоша.  

В концепцията за изграждане на "Индустриален парк Цалапица", изпратена през 2023 г. до Министерство на икономиката е посочено, че общата стойност на проекта се равнява на приблизително 160 400 000 евро. От дружеството се надяват част от сумата да  бъде получена по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и включената в него Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции AttractInvestBG.

В концепцията е посочено още, че създаването на "Индустриален парк Цалапица" цели да укрепи местната и националната икономика чрез привличане на нови индустрии с висока добавена стойност, повишаване на производителността на труда, култивиране на разнообразно и устойчиво портфолио от бизнеси на региона на Пловдив. Към настоящия момент паркът няма сключени договори с инвеститори. В напреднал етап обаче са преговори с няколко компании за реализиране на конкретни проекти.  

Почти същата концепция е записана и за изграждането на "Индустриален парк Стряма". 

Той се състои от 32 имота с обща площ от 501 840 квадратни метра

 

Като инвеститор е записан „Рилон Стряма Инвестмънтс“, със собственик „Евфолг 1“ на Ния Темиз. Общата стойност на проекта е приблизително 110 200 000 евро. За реализацията на тази инвестиция се ползва кредит от 5 786 660 евро, получен от Българската банка за развитие. Договорът е сключен през 2019 г., а кредитополучател е „Ерфолг 1“ ЕАД. От концепцията става ясно, че дейностите по експлоатацията на парка ще се извършват от „Оператор Марица“ АД.

 


Още един комплекс ще се появи в Цалапица

Апетит към землището на Цалапица отдавна има и друга софийска фирма. Както „Марица“ писа, „АШ-Н-М“ ЕООД ще вдига там крайпътен комплекс върху близо 20 декара. Той ще включва бензиностанция с ТИР паркинг и заведение за обществено хранене - контейнер тип „Фургон“. Земята е закупена още през 2008 г. Две години по-късно е извършена и промяна на предназначението на нивата, но до момента теренът не е използван.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?