2374

Собственикът на Christian Dior и Louis Vuitton е компания №1 в Европа

От Ивайло Андонов,  директор Инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив

След отличния старт на годината борсите на Уолстрийт и Европа изпратиха седмицата с разнопосочни движения. Зад океана резките повишения в петъчната сесия  успяха да изведат технологичният Nasdaq Composite  на положителна територия с малко над половин процент. Dow Jones Industrial Average  завърши седмицата със спад от 2,70%, а S&P 500 отбеляза седмична загуба от 0,6%, като и двата индекса прекъснаха печеливша серия от началото на годината. Основната причина за колебливото представяне на щатските индекси бяха публикуваните слаби икономически данни, които от своя страна отново подхраниха притесненията за близка рецесия. Ястребовите коментари от страна  на ръководители от  Федералния резерв също  

влошиха допълнително настроенията на инвеститорите.

Бенчмаркът на европейските акции STOXX 600 отчете седмични загуби от 0,1%, въпреки че достигна деветмесечен връх в сряда. От началото на годината ръста за паневропейския индекс е 7,6 на сто.

Отлично се представиха експонираните в Китай европейски компании  за луксозни стоки като LVMH и Hermes International. Акциите на LVMH, собственик на марките Christian Dior и Louis Vuitton, поскъпнаха до рекорден връх от 795 евро  във вторник, давайки на групата пазарна капитализация  над 400 млрд. евро. Това укрепи лидерската й позиция като най-високо оценявана компания  на Стария континент. Акциите на други производители на лукс като Richemont също достигнаха най-високото си ниво за една година. Дяловете на британската Burberry добавиха 2,5% до най-високите си цени от януари 2020 г. 

В Щатите стрийминг гиганта Netflix прибави около 8,5%, след като обяви повече абонати през последното тримесечие на миналата година. Стремейки се да увеличат маржовете на печалба и да успокоят опасенията на акционерите си по време на забавяне на растежа на продажбите, големите американски технологични фирми обявиха намерения през следващите няколко месеца

да намалят раздутата си работна сила.

Това е и причината дяловете на Alphabet /компанията майка на Google/ да поскъпнат с над 5%, след като компанията обяви, че ще съкрати 12 хил. служители.

На петролните  пазари цената на черното злато се повиши и отбеляза втора поредна седмица на ръст. Подобряващите се перспективи пред икономиката на Китай и очаквания за по-силното търсене на горива във втората по големина икономика в света тласнаха  котировките във възходяща посока. За седмицата фючърсите върху международния бенчмарк Brent регистрираха ръст от 2,8%, а при щатският лек петрол 1,8%. Намаляването на продажбите от Стратегическия петролен резерв на САЩ също помогнаха  за  по-високите цени на суровината.

Цените на златото запазиха блясъка си за пета поредна седмица. Американските фючърси върху метала отбелязаха ръст от 4,30 долара до ниво от 1928,20 долара за тройунция. Със седмичния си ръст от 0,3 на сто общо за петте седмици златото е на положителна територия със 7%. Възходящата траектория на златото е благодарение най-вече на продължаващите загуби при доходността на американските държавни облигации и спада на долара спрямо другите основни валути.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както автора, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?