Следвайте ни

Собственик на хотели и ресторанти: Направиха така, че да си избодем очите в бранша

viber icon

Мерките по компенсиране на загубите в бизнеса са сложни, объркващи и често без ефект. В това е категоричен едър бизнесмен с ресторанти и хотели, пожелал името му да не се цитира.

„Някои от тях са обвързващи, например за 9-месечен договор с работника. Ако той си тръгне, трябва да назначиш друг на същата длъжност, иначе връщаш пари. При тази динамична ситуация, всеки месец се сменя, мога ли да гарантирам, че един работник ще се задържи 9 месеца. Абсурд!

Друга програма е пък въз основа на осигурителен доход през октомври, когато никой не работеше по курортите. Трета и четвърта се припокриха за датата 13 ноември, та се чудиш какво да правиш.

Изобщо, всичко е направено като че ли нарочно да се караме в бранша, да си избодем очите, да сме в конфликти с персонала.

Счетоводители категорично отказват да се заемат с документите по програмите. По цяла нощ сами четем, попълваме, гледаме клипчета, луди станахме.

У нас продължава да са най-добре тези в сивата икономика, не плаща, заделя настрани и има с какво да посреща трудните времена, а редовният данъкоплатец страда.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Александър

Александър

23.01.2021 | 22:42

Моята компания осигурява част от служителите на максималният осигурителен доход, а друга част - на 2000 лв. Тъй като КИД-а на основната ни дейност не попада в нито една от заповедите на министъра на труда и социалната политика, за нас нито една мярка не е работеща предвид на това, че компанията ни е създадена през януари 2020 г.! Благодаря на държавата за помощта, която (не)оказва на бизнеса! Честито на сивия сектор, който печели при всички условия и КИД-ове!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай