Следвайте ни

Собствениците на обекти около пловдивските вузове: Без студентите сме в безсрочен локдаун

viber icon

Мъртва зона за бизнес - така е в момента около пловдивските ВУЗ-ове, които стоят пусти от началото на учебната година. Преди пандемията наемите  тук бяха солени, оборотите също, въпреки че обичайната клиентела са студенти, т.е. хора с невисоки доходи. На такива места по традиция вървят кафенета, заведения за бързо хранене, ксерокс услуги и книжарници и въпреки струпването на подобни обекти хляб имаше за всички.

Не сме оптимисти, отворихме пробно, за да видим въобще има ли смисъл, но

клиенти няма,

разказват от малко заведение до Университета за хранителни технологии. Студентите учат онлайн и не се знае кога ще се върнат, а бизнесът в района е изцяло зависим от тях. Освен учащите и хората от квартала, на други клиенти не можем и да се надяваме. В района няма голямо ведомство с повече служители освен Басейнова дирекция. Съответно вчера отвори един-единствен ресторант. Популярният коктейл-бар "Бачи", с лице към бул. "Васил Априлов", остана затворен.

Една идея по-добре стартираха след локдауна заведенията в близост до Пловдивския университет. В първия работен ден всички капанчета са отворени. Тяхното голямо предимство е, че са близо до центъра на града.

Днес отворих единия си обект, който е точно до ВУЗ-а, и още се чудя дали не сгреших, разсъждава  Владимир Начев. Другият - до Гимназията по електротехника, работел като топла точка и не е бил под ключ по време на последния локдаун, но пък не е излязъл и на плюс. Причината - част от учениците все още се обучават пред компютрите вкъщи. „Без студентите и учениците бизнесът на такива места е невъзможен. Локацията е избирана така, че да е удобна за тях, и не разчитаме много на други клиенти“, казва Начев.

"Имам чувството, че

и да сложа табелка „Подарявам“, няма кой да се спре - 

притеснена е жена, която държи малка книжарница между Техническия и Пловдивския университет. - Имала съм дни, в които оборотът е бил 3 лева, цял ден вися, за да продам два химикала и няколко формуляра. Наемът не е висок, но при такива обороти няма да го покрия", угрижена е търговката.

Разходка из района показа, че почти половината книжарници са затворени.

Малко по-надолу - в „меката на ксероксите“, хората от персонала пушат отегчено на тротоара. Онлайн обучението уби бизнеса, категорични са те.

Цените на услугите ни не са мърдали от години, въпреки че цената на хартията се покачи значително. Никой не смее да актуализира цени при тези условия и нямаме никакво намерение да пробваме, разказват хората, които в обичайно време не могат да си вдигнат главите от ксерокс машините. Сега хартията вече не е на мода, защото и изпитите са онлайн. Хората са притеснени и чешат глави с какво ново да се захванат, за да не останат без хляб и да минат в редиците на армията от безработни.

автори: Станимир Кронев, Иван Кирев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?