Следвайте ни

Ресторантьори: Цените в менюто надолу? Едва ли

viber icon

Надали цените в менюто ще паднат като ефект от по-ниското ДДС, разсъждават ресторантьори от Пловдив. Аз лично бих инвестирал в персонала си, бих ги стимулирал да работят по-добре и да са по-спокойни за бъдещето си, посочва Цветан Цеков, собственик на "Бирария Пловдив ДАИКС". 10 или 11% по-ниска цена няма да е определящ фактор за клиентите ни. Ако една салата струва 8 лева и я намалим с 88 стотинки, надали ще стане по-предпочитана при поръчки. По-скоро ситуацията със заразата, мерките за безопасност, които взимаме, и качествената услуга са водещи при избора дали хората да седнат на заведение, или да си останат вкъщи пред телевизора. 

Някои заведения в града наистина рестартираха дейността си след 45 дни "във фризера" с ревизирани в посока надолу цени. Освен че менютата съдържаха стандартни неща, ястията бяха намалени средно с 10 на сто. Други играчи в бранша обаче не предприеха такава стъпка. В тези несигурни времена работим на принципа "проба-грешка", обясняват от бизнеса.  

Промяната на данъчната политика "на парче" обаче ядоса редовите граждани, които са просто клиенти на заведенията за хранене. Те смятат, че трябва да се намали ДДС-то на стоки от първа необходимост, като основни храни - хляб, мляко, ориз и т.н., плюс лекарства, а не "на уискито в бара".   

Анализаторът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика също е резервиран към ефекта от данъчната отстъпка за един бранш. Ако мярката цели да осигури финансова подкрепа на бизнесите, това няма как да стане, защото ДДС е потребителски данък и не оказва влияние върху финансовото състояние на компаниите, освен по линия на разходите за администрирането му. Редица изследвания и историческия опит обаче показват, че намаляването на ДДС не се прехвърля изцяло върху крайните цени, а се разпределя между потребителите, търговците и доставчиците, което оборва почти изцяло идеята, че подобна мярка може да стимулира потреблението, счита Стайков.  

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

123

13.05.2020 | 19:43

Не знам дали ще инвестират в персонал, но съм сигурен, че много повече ще инвестират в скъпи автомобили ,луксозни апартаменти, и устройства за укриване на оборот.

Отговори
3 1

Хаха

13.05.2020 | 18:01

Цветан Цеков ще инвестира в персонал?! По скоро персонала ще инвестира в Цецко.

Отговори
2 1

Чочо Сан

13.05.2020 | 15:57

Платен репортаж

Отговори
0 0

Станка

13.05.2020 | 13:48

И сега като почнат да вдигат аларма циганите в махлата с тяхните свадби виж ко стаа

Отговори
0 2

Батко

13.05.2020 | 10:28

И 20 лева бих дал ако е извънземна на вид и вкусна ;) Но това ДДС намаление не е да се намалят цените, а за да може с разликата да се изхранват ресторантьорите ;)

Отговори
5 6

Жоро

13.05.2020 | 11:05

Батка, аман от селски бекове като теб. Родителите ти берат тютюна, за да може боклуци като тебе да хвърлят 20лв за салата, и да се возят на биемвие. Тотален бойкот на алчните търгаши-да си ги заврът в гъза скъпите храни, разбира се и в твоя първенюшки дирник.

Отговори
10 2

Кико

13.05.2020 | 09:56

Аз не знам наистина ли има глупаци да дадат 8лв.за една салата??? Прост народ-слаба държава.

Отговори
23 1

!!!

13.05.2020 | 12:24

Те салатите в Пловдив са по 8-10 лв. На морето са по 15 лв. , недей гледа какво пишат журналистите .

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?