Следвайте ни

Сменяме доставчика на ток с няколко клика

КЕВР създаде платформа, където се сравняват офертите на търговците на електроенергия

viber icon

Вече ще сменяме доставчика на ток бързо и лесно през компютъра. КЕВР създаде публична информационна платформа, която показва офертите на всички играчи на свободния пазар за електроенергия. Освен актуалните предложения на търговците, платформата ще дава и възможност на крайните клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 kWh да избират най-добрата за тях оферта  и съответно - да сключват договори за доставка, включително и договори с динамична цена на тока.

Системата на адрес http://platforma.dker.bg/ и http://ofertizatok.bg/ ще бъде съвсем пълна към края на януари, когато всички участници на специфичния пазар заредят своите данни. От КЕВР уточняват, че в момента платформата е в тестов период, но все пак дава насоки дали, излизайки на свободния пазар, можем да намалим сметките за ток.  В същото време обаче в нея има много непопълнени графи и към този момент

абонат трудно може да си направи сметката колко ще му струва излизането на свободния пазар.

Офертите на търговците могат да се сравняват по различни критерии -  за битови или небитови потребители;  според вида електромер - почасов или непочасов; товаров профил на клиента; според месечното потребление (въвеждайки цифра на средно месечно потребление); срок на договора; неустойки и др. Последното е особено важно, защото има компании, които позволяват разваляне на договора минимум след три месеца.

След избора на конкретна оферта от клиента е предвидено той да може да получи договора за доставка на адреса си или по електронна поща. Докато за клиента няма да има санкции, в случай че се откаже от оферта, която вече е приел, то за търговците на електроенергия са предвидени санкции, ако се откажат от публикувана на платформата оферта.

КЕВР обяви, че ще създаде такава публична платформа още  през лятото, тъй като това произтичаше от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката (ДВ, бр. 57 от 2020 г., в сила от 26.06.2020 г.). Търговците на енергия не бяха особено доволни от този факт, тъй като считаха, че „офертите на показ”

противоречат на хипотезата за търговска тайна и трудно биха могли да се сравнят.

За да регистрират оферта на платформата, търговците на електроенергия задължително ще се регистрират в нейния административен панел, като посочат име, лого, ЕИК, кратко описание на дейността. Тази информация ще се появява при всяка оферта или в менюто „Доставчици“. Комисията за енергийно и водно регулиране пък ще бъде администратор на платформата и ще проследява и архивира всички стъпки в нея както на потребители, така и на търговци. Осигурена е и ефективна процедура за съобщаване на неточна информация относно публикуваните ценови предложения, посочва в съобщение регулаторът.

Припомняме, че от 1 октомври на свободния пазар на ток са всички небитови абонати, присъединени към електроразпределителна мрежа ниско напрежение. Малките фирми, магазинчета, кафенета, адвокатски кантори, фризьорски салони, пекарни нямаха опит в тази сфера и затова държавата даде буферен период  - до 30  юни 2021 г. да изберат доставчик от свободния пазар. В случай че не се възползват от либерализирания пазар, дотогава фирмите от  Югоизточна България ще бъдат обслужвани  по пазарни цени от EVN Електроснабдяване чрез лицензията му на търговец на свободен пазар. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?