71

Сливат НАП и Митниците, 11 000 служители на тръни

10 години след като ГЕРБ опитаха да създадат нова структура, Асен Василев отново подхваща идеята

 

Агенция Митници и НАП се сливат. Преди минути Министерството на финансите обяви официално, че започва работа по създаване на единна приходна агенция.

Във връзка с преструктурирането, министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, днес назначи досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред държавите в ЕС такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания, аргументират се от финансовото министерство.  

Да се слеят НАП и Митниците е идея от фризера. В годините назад работни групи с експерти от двете приходни агенции и министерството вече са правили много срещи за разработване на методология, която да обедини двете структури, които отговарят за попълването на държавната хазна. 

Първите реални действия по сливане на НАП и „Митници“ дойдоха още през 2015 година, по време на правителството „Борисов 2“. Тогава Финансовото министерство беше оглавявано от Владислав Горанов. Един от основните идеолози на създаването на нова мегаструктура към МФ беше бившият депутат и дългогодишен шеф на бюджетната комисия в НС от Пловдив Менда Стоянова.

По това време пък против идеята бяха депутатите от Реформаторския блок, като Мартин Димитров изтъкна през пролетта на 2015 година съществени рискове и опасения, че подобен ход би разколебала данъчната администрация да събира приходите, докато трае периода на напасване между двете агенции. Против идеята преди 10 години беше и бившия финансов министър Муравей Радев. 

Сливането на НАП и митниците беше част от предизборната програма на ГЕРБ по време на изборите през 2014 година, но съпротива от страна на Агенция „Митници“ тогава, както и липса на подкрепа в НС пратиха идеята във фризера за неопределено време. 

Сега пред двете агенции и Министерството на финансите има два пътя, по които сливането да се случи. Първият е обособяването на изцяло нова структура, която да обедини двете ведомства. Подобен сценарий крие редица подводни камъни и ще отнеме поне няколко години, докато заработи на пълни обороти. Вторият вариант е чрез вливане на по-малката структура в по-голямата – в случая Агенция „Митници“ постепенно да се трансформира и да влезе под шапката на НАП. 

По последни данни в двeтe дъpжaвни aгeнции paбoтят oбщo нaд 11 хил. дyши – близо 8 хил. са служителите на НАП, a тези в Aгeнция "Mитници" – над 3 хил. Сигурно е едно – който и от двата сценария да избере кабинета „Денков-Габриел“ новата структура  ще трябва да се освободи от част от работещите в нея, тъй като от една страна – редица дейности често се припокриват, а от друга – подобна реформа би била неефективна, ако не е свързана и с оптимизация на щата и съкращаване на администрацията. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Фанка

Фанка

20.02.2024 | 13:57

Щом го измислила Миенда голяма лисица

Отговори
0 0
РАП

РАП

20.02.2024 | 13:14

По-добре късно, отколкото никога.

Отговори
0 0
Ама ТЕ

Ама ТЕ

20.02.2024 | 12:55

Повече от армията ни Бя На кой му са нужни и срещу кого ТОЯ ще води война с тази армия И със събраните данъци дали може да ги изхрани Не може Доказано Щом вземат пак на наш гръб още заеми

Отговори
3 2
Хайде де,ще доживеем ли да има единна система,както много отдавна-още

Хайде де,ще доживеем ли да има единна система,както много отдавна-още

20.02.2024 | 11:02

Преди 20г бе въведена в много европейски страни и работи чудесно-Taxis!Няма прикриване тогава на длъжници,няма мърдане от държавните задължения,всичко се вижда само с въвеждане на ЕГН или данъчния номер при европейските страни и всеки си плаща като поп,в противен случай се налагат мерки,наказания ио тказ да ти се издаде каквато и да било справка или процедура.Е,тогава много фирми-длъжници”ала Спецов” на бързичко ще трябва да се изплатят на държавата.И корупцията спира,няма накъде да ходи…Ама стиска ли им наистина да станем европейци?!Ха дано доживеем!

Отговори
17 1
време беше

време беше

20.02.2024 | 10:54

отдадвна е време да ги сливат

Отговори
16 1
Всяко сливане и разделяне

Всяко сливане и разделяне

20.02.2024 | 10:34

означава месеци мотане, пилеене на народни пари и объркване на всичко възможно. Ококореният повтаря номерата на бай Тошо с неговата паразитна администрация и безкрайните обединения, разделяния, местения и преименувания.

Отговори
12 7
Нап 777

Нап 777

20.02.2024 | 10:15

Рекетьорите от НАП и Митници да подхващат гепаджията Иван Тотев, брст му , Мента Стоянова

Отговори
26 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?