Следвайте ни

Следите говорят: Иво Прокопиев още е в играта за Летище Пловдив

Съдружник в аеропорта обезпечава задълженията на свързани с издателя фирми

viber icon

Бизнесменът Иво Прокопиев и издател на „Икономедиа“ АД вероятно още има дял в „Летище Пловдив“ АД, но с подставени лица, твърдят запознати със ситуацията. Индикация за това са финансови операции, извършвани в периода 2017-2019 г. между дружеството и фирми, свързани с Прокопиев. Информация за сделките фигурира в решение на пловдивския Окръжен съд от февруари 2021 г. по повод делото за продажбата на стария перон, което „Летище Пловдив“ ЕАД заведе срещу частното дружество „Летище Пловдив“ АД, за което „Марица“ писа. През 2007 г. чрез компанията си „Алфа финанс холдинг“ Иво Прокопиев закупува дял от 58,08% в „Летище Пловдив“ АД, а три години по-късно, според съобщение на холдинга,  го продава на датската компания Nordic Airport Infrastructure ApS. От фирмения портал ДАКСИ обаче

е видно, че чужденците излизат от управлението през 2017 г.

В момента акционери в „Летище Пловдив“ АД са „БК проджект“ ЕООД - 58,08%, „Летище Пловдив“ ЕАД - 36,08%, а останалите 5,84% са разпределени между управителния съвет. Иначе през годините бяха зачислени документално и на „бушона“ Димитър Стоянов.  „БК проджект“ е еднолична собственост на „Апостолови Партнерс“ ООД, в което съдружници са братята Красимир и Росен Апостолови.

Информацията в посоченото по-горе съдебно решение на пловдивския Окръжен съд говори за явна връзка между Иво Прокопиев и „Летище Пловдив“ АД, а тя прозира от няколко решения на събрания на съвета на директорите на частното дружество, касаещи фирми, свързвани с издателя. Ето и някои от тях:

„По т. 4 от дневния ред: „Потвърждаване и одобряване на действията на Съвета на директорите, с които дружеството се е разпоредило и/или е предоставило като обезпечение активи на дружеството“. С гласовете на акционера „БК Проджект“ е взето подробно решение, оформено в шест отделни подточки /4.1.-4.6./, с което се потвърждават и одобряват действията на СД, с които: - на 06.03.2017 г. е взето решение дружеството, в качеството на ипотекарен длъжник

да учреди договорна ипотека за обезпечаване на задължения на „Соларпо холдинг“ АД

и е сключило договор за учредяване на договора ипотека от 08.03.2017 г., с които е взело решение дружеството, в качеството на ипотекарен длъжник, да учреди договорна ипотека за обезпечаване на задължения на „Пауър сист“ ЕООД и е сключило в нотариална форма договор за ипотека от 21.03.2017 г.; с които на 22.10.2018 г., е взело решение дружеството, в качеството на ипотекарен длъжник, да учреди договорна ипотека за обезпечаване на задължения на  „Соларпо холдинг“ АД и е сключило в нотариална форма договор за учредяване на ипотека от 26.20.2018 г., - с които е взело решение дружеството, в качеството на ипотекарен длъжник, да учреди договорна ипотека за обезпечаване на задължения на „Пауър сист“ ЕООД и е сключило нотариален акт за учредяване на договорна ипотека от 01.11.2018 г., - с които на 22.10.2019 г. е взело решение дружеството, в качеството на ипотекарен длъжник, да учреди договорна ипотека за обезпечаване на задължения на „Соларпо холдинг“ АД и е сключило нотариален акт за договорна ипотека от 20.11.2019 г,.; - с които е взето решение „Летище Пловдив“ АД да замени или продаде притежавания от него недвижим имот, а именно перон - съоръжение, изградено върху държавна земя в землището на с. Крумово, подробно описан в решението.

Фирмените регистри сочат, че Иво Прокопиев  е акционер в „Соларпо холдинг“ АД,  чрез компанията „Алфа финанс холдинг“, в която има мажоритарен дял от 50%, а останалите 50% се поделят между Константин Ненов и Иван Ненков. Едноличен собственик на „Пауър сист“ ЕООД е „Алфа енерджи холдинг“ ЕАД, което също е под шапката на „Соларпо холдинг“ АД. Каква е истината за дяловото участие на Иво Прокопиев в „Летище Пловдив“ АД, предстои да се разбере.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Барба Ганьо

Барба Ганьо

28.04.2021 | 07:17

Червенобузестия комсомолски секретар - бизнесмен е перфектния продукт на комунистическото наследство !

Отговори
1 0
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

26.04.2021 | 12:01

И каква е новината тук? Какво от това, че има интереси там, ако изобщо е вярно? Нали за това е биснесмен? Не само че няма нищо нередно, ами няма и нищо укоримо.

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?