Следвайте ни

След законовите промени: Чакат наплив на чужденци в IT сектора

viber icon

Два от най-бързо развиващите се сегменти в родната индустрия - ИТ и аутсорсингът, се оказват най-привлекателни за чужденците от Евросъюза у нас. От близо 160 хиляди заети в индустрията около 8-9% са чужди граждани, показват данните на различните браншови организации. Това ще рече, че над 12 500 чужденци си вадят хляба в сектора у нас.

Според Доброслав Димитров - председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), основната част от заетите в бранша у нас идват от страни, където традиционно има българска диаспора - от Украйна и Русия. От държавите - членки на ЕС, пък най-голям е напливът на специалисти от Франция, Германия, но техният процент е много по-малък, сравнено със страните извън Съюза. 

Проблем в бранша обаче продължават да бъдат „сините карти“. За разлика от редица други сектори, които внасят работна ръка от трети страни, ИТ специалистите често предпочитат да пътуват със семействата си. В края на февруари Народното събрание направи редакция на  Закона за чужденците. Основните промени бяха в посока задължаване на администрацията да обработва документите за временно пребиваващите чужденци между различните институции в страната изцяло електронно.

Другият компонент, който става ясно, че се премахва, е т.нар. пазарен тест. Това е изискване, което работодателят трябва да направи, за да докаже, че за съответната позиция не може да се намери достатъчно квалифициран български служител. Тестът бавеше с няколко месеца издаването на синята карта и отпадането му ще съкрати времето за получаване на документи поне наполовина, прогнозират експертите.

Освен това за пръв път в страната беше вкарана и т.нар. „стартъп виза“ - разрешително за дългосрочно пребиваване на чужденци, които инвестират в дялово участие в „иновативни“ компании. Голяма роля в тези промени зае Българската стартъп асоциация (BESCO). По техни думи, по инициативата се работи от близо две години.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

паметлив

паметлив

11.06.2021 | 13:27

Украинските програмисти на Тотев, чакат ги още, това не бяха ли глупости от едни предишни избори, па сменете плочата бе!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?