2374

След шоковото поскъпване на газа: Топлофикации искат 60% увеличение на парното

По-скъпо парно и топла вода заради рекордното увеличение на природния газ. "Булгаргаз" поиска още 6% увеличение през септември, а според Асоциацията на топлофикационните дружества 60% трябва да е поскъпването при отоплението. Обсъжда се вариант за нов мораториум върху цените. Най-рано цените на топлинната енергия могат да бъдат променени в средата на отоплителния сезон - от януари, пише БНТ.

Топлата вода и парното поскъпнаха от юли с 30% средно за страната и с 40% в София. Това увеличение, обаче, се оказва недостатъчно заради поскъпването на газа през юли с 30% и през август с 60%.

"Вече започваме да говорим за по две на сегашните цени, за да се компенсират. Както виждате, предния път ни трябваше 50% санитарния минимум, но този път процентите и скоковете трябва да са доста по-драстични.
Примерно това означава 60%, да. Сега консумацията на природен газ е доста по-малка отколкото през зимния период, около 6 пъти. Страшното ще стане, след като дойде отоплителният сезон и трябва да се харчи много газ, за да се произведе много топлинна енергия.", казва Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Най-рано цените на топлинната енергия могат да бъдат променени в средата на отоплителния сезон - от януари. Инициативата трябва да бъде на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Вариантите са два - или се увеличават регулираните цени, което допълнително намалява покупателната способност на домакинствата, което допринася за увеличение на потребителските цени и т.н. и естествено, някои домакинства ще имат нужда от допълнителна подкрепа, което може да стане с нова социална програма от социалното министерство. Другият вариант е да се субсидират директно енергийните дружества, така че да не се стига до увеличение на регулираната цена в последствие. Миналата година това беше направено, но само за половината от разликата в цените.", казва Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт.

Към втория вариант най-вероятно ще се насочи държавата и тази година, както миналата, когато имаше мораториум върху цените на парното, тока и топлата вода.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Стоичков

Стоичков

13.08.2022 | 18:08

Нали цената на газа е месец за месец,какво парно през август бе монополисти долни.На тази цена трябва да си луд да ползваш топла вода от ТЕЦ.

Отговори
1 0
ВАЛЬО  ТОПЛОТО

ВАЛЬО ТОПЛОТО

13.08.2022 | 16:59

ЗАТВАРЯЙ ,,,ЧЕ МИРИШЕ САМО НА ЕДРИ ДАЛАВЕРИ -------------------------И ПЪЛНА РЕВИЗИЯ ОТ ТАМ КЪМ СЪДА СЪС ЕДНОПОСОЧЕН

Отговори
2 0
676

676

13.08.2022 | 13:26

Малко е увеличете го 100% така ще накажите русия и ще спите спокойни с няколко юргана

Отговори
3 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?