Следвайте ни

След публикация на "Марица": Страната се събуди за паспортизацията

viber icon

Асоциацията на дружествата управляващи етажна собственост /АДУЕС/ е залята с питания от цялата страна, които са свързани с паспортизацията на сградите, която трябва да приключи през 2022 година.

Повод за това е интервюто на председателя на АДУЕС Лилия Чолакова пред „Марица“ преди ден. Има обаждания чак от градове като Видин, Русе и Лом. Оттам звънят медии и представители на етажни собствености.

Като куриоз се разказва как в един от тези градове днес журналистите попитали кмета ще има ли разяснителна кампания за изготвянето на технически паспорти на блоковете и той попитал: Какво е това?

Асоциацията е изпратила писмо с конкретни въпроси до Министерството на регионалното развитие, в което задава същите въпроси, за които попита „Марица“.

Те се свеждат до това, че оставащото време за паспортизация на над 70 000 сгради е малко и няма да бъде удължавано за пети път.

Технологичният срок за изготвянето на един технически паспорт на средноголяма сграда с няколко входа е поне година.

Най-важният въпрос, според управителите на етажна собственост си остава липсата на разяснителна кампания по кметства.

Изготвянето на техническите паспорти трябва да обхване всички сгради строени преди 2000 година и трябва да приключи догодина.

Целта на паспортизацията е да се добие представа за конструктивната устойчивост, земетръсоустойчивостта на сградите, годността на вложените материали, на елекрическата инсталация и др. 

Публикацията на "Марица" предизвика множество коментари, от които става ясно, че поради липса на информационна кампания хората не си дават сметка колко важно е да имат ясна представа за устойчивостта на сградите, в които живеят.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай