Следвайте ни

Частни квартири изсипват над 200 000 лв. в хазната на Пловдив

viber icon

Неочакван приход ще има Община Пловдив след промените в Закона за туризма. Според новите разпоредби собствениците, които отдават апартаменти под наем на хотелски начала, вече ще плащат патент. Законодателят залага рамка между 25 и 250 лева на година за една квартира. Местната администрация обаче ще избере колко точно ще е патентната ставка.

Така в община Пловдив още тази година да влязат над 200 000 лева допълнително. В момента под тепетата са регистрирани 881 апартамента и броят им расте.

Интересът към този тип услуга под тепетата е голям и заетостта на подобно жилище според платформата “Air BNB” на годишна база е между 40-50% средно за града, а в централната част стига и до 70%.

През последните две години тази услуга успя да се развие стремглаво в Пловдив. В началото на 2016 под тепетата е имало едва малко над 250 подобни апартамента. Към момента те гонят 900 в лицензираните платформи за подобна дейност и поне още 100 в сайтове като OLX и bazar.bg, които не са специализирани в подобна дейност.

Брокери обясняват, че голяма част от клиентите в Пловдив, които търсят жилище за инвестиция, вече го правят с идеята да го регистрират в някоя от платформите за краткосрочно отдаване под наем. След справка на пазара в Пловдив двустаен апартамент в близост до центъра носи на собственика около 500 лева при дългосрочен наем. Същото жилище, превърнато в апартамент на хотелски принцип, може да се отдава за 70-80 лева на вечер, което при 50% месечна заетост ще донесе между 1000 и 1200 лева на домакина.

При положение, че Община Пловдив избере да наложи патентна такса в максимален размер от 250 лева, на месец това прави малко над 20 лева, което е между 2 и 4% от оборота. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?