4232

След Коледа застрахователите въвеждат "бонус-малус"

Имате ПТП - плащате със 140 лева по-скъпа "Гражданска отговорност"

Започна се - джигите ще плащат между 60 и 140 лева по-скъпа "Гражданска отговорност"

Това сочат тарифите на големите застрахователни компании още днес. Припомняме, че от 23 декември при ценообразуването на задължителната автозастраховка влиза системата „бонус-малус“. Тя обаче няма да се въвежда централизирано, а всяка отделна компания ще прави своя собствена тарифа за оскъпяване на шофьорите с регистрирани виновно причинени ПТП през последните години. Допреди Коледа застрахователите трябва да качат на видимо място на сайтовете си при какви условия и с колко се оскъпява полицата за такива водачи.

Така например „Евроинс“ и „Дженерали“ официално съобщават през брокери, че вече прилагат системата „бонус-малус“ и посочената цена в онлайн калкулаторите може да се различава от реалната. Разлика за внимателни и не толкова внимателни шофьори има и в „Армеец“, и в „Групама“, и в „Далл Богг живот и здраве“ и други. „Марица“ направи неформален експеримент като за един и същ автомобил с пловдивска регистрация въведе два различни критерия - с произшествия през последните три години и без произшествия. Разликата в „Армеец“ излиза 140 лева. За бензинов автомобил с обем на двигателя до 1600 кубика за шофьор без катастрофи "Гражданската отговорност" е 275 лв., а за такъв с произшествия - 415 лв. В „Групама“ пък оскъпяването е 61 лв., в „Далл Богг живот и здраве“ - 75 лв., в „Евроинс“ - 92 лв. В „Левинс“ пък засега наказват с малко шофьорите с ПТП-та, оскъпяването е едва с 6 лева.

Така е много вероятно след Нова година шофьорите, на които им изтича Гражданската, да се окажат неприятно изненадани. След дълго задържане задължителната застраховка поскъпна чувствително в средата на годината, като обяснението беше инфлацията. Застрахователите се аргументираха с по-високите цени на резервните части, труда в автосервизите и в другите фирми. По същата причина поскъпна и доброволната застраховка "Каско". Все пак голяма част от застрахователните компании дават комбинирани отстъпки при сключване на "Гражданска отговорност" и "Каско" при тях.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ТРОШАЧА

ТРОШАЧА

12.12.2023 | 17:50

Така както всяка година вдигате цената на застраховките карате хората да не им пука въобще кое е задължително и кое не! Имах актове три години не ги платих и заминаха! И какво? На всяко действие има противодействие... Айде с здраве тази година пак ми изтичат какви ли не измислени глоби и дрън дрън и си ми е екстра... Капиш?

Отговори
0 0
Потърпевш

Потърпевш

11.12.2023 | 18:28

Пълна измама и скъпотия са тия застраховки

Отговори
1 0
Брокер

Брокер

11.12.2023 | 11:23

Това са пълни глупости. Изключително некомпетентен и подвеждащ материал.

Отговори
3 0
дайте да дадем

дайте да дадем

11.12.2023 | 10:08

До кога тези борчески компании ще ни увеличават задължителните застраховки? Няма ли държавен регулатор? Явно има, но не работи! Там бакшишите са големи......

Отговори
7 1
Малус ясно

Малус ясно

11.12.2023 | 09:52

Но бонус никакъв не се вижда.

Отговори
14 1
Коя Коледа бре??

Коя Коледа бре??

11.12.2023 | 09:50

Това го четем и дъвчим десета година вече!!!!

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?