46

След апокалипсиса в Турция: Пак ще се сетим за "данък бедствия"

След всяко природно бедствие у нас или по света някой експерт излиза, за да изтупа праха от идеята и България да създаде т.нар. катастрофичен пул.

Такъв има в много държави, сред които и съседките ни Турция и Румъния. Концепцията на катастрофичния пул е всеки собственик на имот да дава определена сума пари на годишна база и средствата да бъдат използвани при настъпването на природни бедствия като земетресения, проливни дъждове и наводнения. Идеята възкръсва неминуемо след някой страховит природен катаклизъм и умира също толкова бързо, защото се възприема като още един вид имотен данък.

За такъв „данък бедствия“ у нас се говори повече от десетилетие. "Това е едно от решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата за такива цели", аргументира се като шеф на МРРБ Николай Нанков през 2018 година и стана поредният министър, който опипа почвата за такъв вид държавна политика. Тогава вече се обсъждаха няколко схеми за попълване на катастрофичния фонд. Единият - да се генерират средства през данък "сгради" или през минимална годишна целева вноска на собствениците на частни имоти. Другият начин бе  процент от застраховката на публична или частна собственост да отива във фонда. Катастрофичният пул трябваше да се администрира от управителен или надзорен съвет, който да включва застрахователи, НПО и държавата.

За сравнение - румънският пул покрива щети от земетресения, наводнения и свлачища, като парите се набират от вноски на собствениците на жилища. Фондът е създаден на базата на публично-частното партньорство между държавата, застрахователните компании и инвестиционни фондове.

А в Турция пък катастрофичният пул действа точно 23 години и бе създаден след разрушителното земетресение в Мармара през 1999 г. Застраховката срещу земетресения в съседната страна е задължителна. 23 години по-късно обаче отчетът на фонда не е оптимистичен - желаното ниво от 100% покритие все още не е достигнато. За това време обаче катастрофичният пул в Турция е изплатил около $70 милиона обезщетения по застраховки срещу земетресения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Зпадняк

Зпадняк

09.02.2023 | 03:19

“Катастрофичен пул” не ме звучи като български език, но известно е, че редакторите на Марица са скарани с майчиния им език. Проблемът на тази идея е назорът и контролът на тези пари в крадливи кочини като Турция, Румъния и България.

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?