Следвайте ни

След 4 г. Daimler AG ще прави само електрически коли

viber icon

Автор Ивайло Андонов, Директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

Седмицата започна с тотална разпродажба на пазара на акции. Червената вълна обхвана последователно Европа, САЩ и Азия. Водещите световни индекси се понижиха и отбелязаха най-лошия си ден от октомври насам. Индексът на сините чипове зад океана Dow Jones Industrial Average се срина с 725 пункта (-2,1%), като за момент понижението достигна 920 пункта. От своя страна S&P 500 изтри 1,6% до 4258,52 пункта. Технологичният Nasdaq Composite мина на червено с 1,1%, изпращайки пети пореден ден на понижения, което бе и най-дългата му негативна поредица отново от октомври. В Германия DAX загуби 2.6%, а в Лондон спадът на FTSE 100 беше с 2.3%.

Секторите на енергията, финансите и индустрията регистрираха най-големите минуси. Причината за разпродажбите бяха две: подновените притеснения за разпространението на делта варианта на коронавируса и съмнения за растежа на икономиките. Следващите дни страстите се успокоиха и както често става напоследък, по-ниските цени на акциите отново привлякоха интереса на трейдърите. От началото на годината това е поне третият случай, при който купувачите на спад влизат мигновено и не позволяват развитие на по-сериозна корекция. За момента тази стратегия е печеливша и съчетано с огромния приток на парични средства към капиталовите пазари,

създава измамното усещане за безоблачно бъдеще.

Добрите тримесечни отчети на Coca-Cola, IBM, Verizon, Johnson & Johnson  също помогнаха на индексите да се възстановят. През седмицата от Coca-Cola повишиха прогнозата си за приходите от продажби и печалбата през 2021 г. Това се случва на фона на повишено търсенето на напитките след отварянето на кината, ресторантите и стадионите. Приходите на Coca-Cola в Северна Америка, най-големия <210> пазар, са нараснали с 28% през второто тримесечие. Отварянето на икономиките в Европа, Азия и Южна Америка също повиши общите коригирани приходи на компанията с 41% през тримесечието до 10,1 млрд. долара. Годишната коригирана печалба се очаква да нарасне с 13 до 15%. От началото на този месец акциите на най-големия производител на газирани напитки в света повишиха стойността си с 3,5%. Конкурентът <210> PepsiCo, който е по-слабо зависим от продажбите в ресторанти и барове, миналата седмица отчете 20,5% повишение  за периода април-юни.

Благодарение на голямото търсене на облачен софтуер и ИТ услуги американският технологичен ветеран IBM също отчете значително увеличение на продажбите си през второто тримесечие. Приходите на Johnson&Johnson за същия период  са нараснали с 27%. Johnson&Johnson повиши прогнозата за продажбите  си през 2021 г. и обяви, че очаква

да пласира ваксини срещу Covid-19 на стойност 2,5 млрд. долара само през тази година.

В сряда конкурентната фармацевтична компания Moderna Inc. стана част от американския широк борсов индекс S&P 500 като най-добре представящия се актив за годината. От началото на 2021 г.  акциите на Moderna Inc  удвоиха цената си  /+207%/ до нов рекорд от 321 долара, изпращайки пазарната капитализация до 129 млрд. долара.

Германската автомобилна група Daimler AG ще инвестира над 40 млрд. евро в периода  2022 и 2030 г. за разработване на напълно електрически превозни средства. От 2025 г. намеренията на германския концерн са всички нови платформи за превозни средства да се използват само за електрически автомобили. Звеното му за производство на премиум автомобили Mercedes планира да електрифицира напълно своята продуктова гама до 2030 г.

През следващата година Mercedes ще представи осем напълно електрически автомобила,

които ще започне да произвежда в своите фабрики, разположени на три континента. От Daimler AG не посочиха краен срок за спиране на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили. От 2025 г. компанията очаква делът на изцяло електрически и хибридни електрически автомобили да достигне 50% от общите продажби. На борсата във Франфурт дяловете на компанията за 2021 година са нараснали с 26%, до 73,5 евро.

Тази седмица пазарът на петрол бе изключително динамичен и волатилен .В понеделник цената му се срина заради опасения за нова вълна на коронавируса и най-вече заради плановете на ОПЕК за увеличаването на  добива / ОПЕК+ и неговите съюзници се съгласиха да вдигнат производството с 400 000 барела всеки месец/. В първата сесия и двата водещи сорта поевтиняваха  с по около 7%. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент паднаха до 68,49 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - до 66,34 долара за барел. Това понижение беше последвано от отскок, след като EIA съобщи, че запасите от суров петрол в ключовия хъб в Кушинг, Оклахома, са спаднали до най-ниските нива от януари 2020 г. Така при затварянето на последния работен ден цената се установи на нива Брент - 73,50, а WTI  - 71,60 за барел. Златото се търгуваше в тесен рейндж от 1796 до 1809 долара за тройунция. На седмична база ценният метал  регистрира минимален спад от 0.6%. За една година инвеститорите са на  минус с около 6%.

На БФБ София не се случи почти нищо интересно. Лятното отпускарско настроение бе обхванало участниците на пазара, което се отрази в по-малките обеми и липса на по сериозно движение на цените. Индексите отбелязаха минимални седмични понижения .

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?