Скъпите зърно и труд вдигнаха цената на хляба
Големите амортизации също са причина насъщният да поскъпне с 20 ст. за 4 месеца, казват производителите
- 16:44, 02.10.2018
- 16:44, 02.10.2018
- 228
- 0
С 20 ст. за 4 месеца поскъпна хлябът в Хасково. Последният скок е от 1 октомври, когато върху потребителя се стовариха и други по- високи харчове.
Въпреки скока цената на хляба в Хасковска и Кърджалийска области е най- ниската в страната. В Пловдив и София насъщният е с 10- 15 ст. по- скъп, коментират от Камарата на индустриалните хлебопроизводители.
С 30 % поскъпна хлебната пшеница, която играе най- голяма роля при калкулирането на цената. Днес тон на пристанището се търгува за 360 лв., а миналата година по това време бе едва 280 лв., обясняват хасковски хлебопроизводители. Значителна част от родното производство бе изнесено, тъй като навън цента е по- висока, заради с 20 на сто по- ниските добиви в Русия и незапомнената суша в Германия.
Производителите бяха категорични, че ако не продължи покачването на пшеницата, ще запазят достигнатите цени на хляба.
От понеделник 650-грамовият нарязан хляб е 1 лв. в магазините. 90 ст. струва нарязаният типов в опаковка от същия грамаж. 90 с0т. е малкият нарязан бял хляб. 95 ст. е целият бял, тостерният е 1.20 лв.
Ако приемем, че семейство потребява по 1 бял хляб за 2 дни, то за месец харчи 15 лв. за хляб, вместо предишните 13. 50 лв. или с 1.50 лв. повече.
5 % на самун печалба на производителя
Всеки производител се стреми към печалба от около 5 % на бройка. Немислимо е да паднем под нея, защото при нас машините имат голяма амортизация, заради непрекъснатата работа, коментират бизнесмени. Оборудването се сменя на всеки 5 години. Печка с пруфер струва 624 000 лв. с ДДС, дават пример в един от заводите в региона. В същото време много производители, които са били на газ, са принудени да минат на ток, заради скъпото синьо гориво, което е свързано с допълнителни инвестиции, коментират още в бранша.
1000 лв. е средната заплата в бранша
Работната ръка е друга не по- малко важна причина за поскъпването на насъщния. Във формирането на цената на 1 брой, трудът заема около 10 ст. Става въпрос за специфичен и нощен труд. Трудно се намират хора за производството. Получава се така, че месачките например са по- добре заплатени отколкото счетоводителите, тъй като първите не достигат, за разлика от вторите.
Трудно се задържат и шофьори, които предпочитат за стават международни тираджии, тъй като заплащането е по- високо.
Средната заплата в хлебопроизводството е 1000 лв., категорични са в бранша. От там допълват, че средната възраст на заетите в производството е все по- висока, трудно се намират млади хора.
30 % е печалбата на веригите, 10% на малките магазини
Търговците винаги печелят повече от производителите. Големите вериги например работят с печалба от 30 на сто. Малките магазини разчитат на 10 %, но настояват за по- големи отстъпки, коментират още от бранша.
Дребните търговци печелят най- много от най- купуваните стоки- хлябът и млякото, които се вземат всеки ден за разлика от месото, колбасите и други храни.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни