2374

Скокът на горивата засили интереса към скутерите

Поскъпването на цените в енергетиката - ток, газ, парно и горива, засили търсенето на алтернативи от потребителите за отопление и придвижване. Това се вижда и в данните на онлайн платформата за продажба на употребявани и нови продукти OLX. Компанията отчита рекорд при търсенето на електрическите скутери и пелети за отопление от нейните потребители.

Пелетите се нареждат на първо място по търсене през юли, а през юни търсенето е нараснало с 564% спрямо същия месец на предходната година. То е най-високо е в градовете София, Варна и Пловдив. Високо е търсенето и на дърва за огрев. От платформата отчитат ръст от 535% спрямо май 2021 г., като по отношение на цената е регистрирано нарастване от 60%. Платформата регистрира увеличение от 287% в средната цена на пелетите и дървата за отопление спрямо същия период през 2021.

Отбелязан е и значителен ръст от 736% през юни 2022 г. в търсенето на скутери от 50 кубика в сравнение със същия месец преди година, като най-висок брой търсения са регистрирани в София, Враца и Габрово. Заедно с тях повишен интерес се наблюдава и при електрическите тротинетки и скутери, съответно 150% и 62%, главно в големите градове.

"Смятаме, че основните фактори за тези тенденции се откриват в постоянно покачващите се цени на горивата и природния газ. Високите цени принуждават хората да търсят алтернативни начини за транспорт. Това е и причината електрическите тротинетки и нискокубиковите скутери да са сред най-търсените продукти. Несигурната обстановка също е и предпоставка запасяването с материали за огрев. Наблюдаваме обаче тенденция за покачване и в техните цени", коментира Павлин Даскалов, който отговаря за маркетингови операции в OLX.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?