2374
Следвайте ни

Скокът в цените ли стресна българина, спря да пазарува

viber icon

През август за първи път от година и половина насам ентусиазмът на българина за пазаруване е секнал, показват данните на НСИ за оборотите в търговията на дребно.

След април миналата година оборотите на търговците постоянно се увеличаваха, но през август за първи път има намаление на месечна база. Засега то е само с 1,1% спрямо предния месец, като по-силно е намалението на продажбите на компютри и битова техника, малко по-слабо - на горивата, а още по-слабо - на хранителни стоки, цигари и алкохол. Дори при тази търговия, която отбелязва ръстове на месечна база, тези ръстове са нищожни. Например продажбите през интернет през август са се увеличили само с 2,9% спрямо юли, а само допреди няколко месеца месечните ръстове бяха от 5-7% и нагоре.

В сравнение с година назад търговията на дребно все още бележи ръст от порядъка на 12%. Но през август миналата година търговията все още не се беше възстановила от резкия спад в началото на пандемията и сравнението тръгва от много ниска база.

Промишленото производство и строителството през август все още са отбелязавали ръстове и на месечна база и на годишна, показват данните на НСИ. Строителната продукция през август например е с 0,5% повече от тази през юли и с 2,4% повече от тази през миналия август. По-висок е ръстът в строителството на сгради, отколкото на инфраструктура, което вероятно се дължи преди всичко на изграждането на жилища. В промишлеността най-голям ръст отбелязва добивната, пише "24часа".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Емил Ангелов

Емил Ангелов

09.10.2021 | 10:23

Не,българина не се плаши от безпаричие-той страда от същото!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?