46
Следвайте ни

Скокът на природния газ повлече нагоре и цените на петрола

Експертите предричат, че ако енергийната криза продължи, и бензинът може да скочи с 25% до края на годината

viber icon

След скокът на природния газ (който неминуемо ще увеличи и тока и парното за домакинствата) и рекордните цени на електроененргия за бизнеса, според експертите подобен сценарии ни очаква и при петролните продукти.

Суровият петролът продължава да поскъпва в глобален мащаб, след като цената му се повиши до най-високите нива на борсата за последните 7 години.  Последно подобни стойности за барел се търгуваха през 2014 година. Причината за скока е решението на ОПЕК+ да запази планираното си постепенно увеличаване на предлагането, въпреки че пазарът е изправен пред енергийна криза.

Към днешна дата на борсата в Ню Йорд барел струва 78 долара, след последното поскъпване от понеделник с нови 2,3%, тъй като алиансът на производителките на петрол не увеличи допълнително вече решеното по-рано увеличение от 400 000 барела на ден за ноември.

Колебанията на международните пазари веднага дадоха отражение и върху родната търговия на дребно, като в понеделник (4 октомври) цените по колонките скочиха средно с 2 стотинки за литър бензин или дизел и стигнаха средна цена от 2,30 лв за литър и при двете най-масови горива. Така България е на път да стигне едни от най-високите цени при горивата в последните 3 години, които са именно от октомври през 2018 година.

Анализите показват, че на 5 октомври 2018 година литър бензин в страната е струвал 2,29 лева (или със стотинка по-малко отколкото в момента). Докато обаче в края на месеца преди три години цените са стигнали до 2,38 лева за литър от най-масовото гориво. 

Прогнозите за цените на горивата в глобален мащаб са далеч от оптимистични. Глобалната енергийна криза може да тласне на цените на петрола до над 100 долара за барел, което според анализ на Bank of America неминуемо ще отключи и световна икономическа криза, която обаче към момента изглежда, че няма инструменти, с които да бъде овладяна.

Експертите в САЩ предричат, че цената на бензинът на колонка за крайния потребител ще продължи да расте в целия свят и към края на декември, тази година, може да има още до 25% увеличени, спрямо моментните цени. Бърза сметка показва, че ако подобни прогнози се сбъднат, цената за родните потребители може да подмине 2,87 лева за литър.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Видов ден

Видов ден

05.10.2021 | 17:45

Ами Бочко спря ЮП, с което на първо место губим по над 400 милион $ годишно от преносни такси. Нашият сегашен биг приятел Чичо Сам прави такли, налага санкции наляво и дясно, Германия вече има СП2. Е сега за всички тарикатлъци някой трябва да плати и загубите, и нервите. А зимата тропа на вратата. Чичо Сам е пас - не се виждат доставки от техния газ, а Москва не верва на сълзи. С една дума - като нещеш мира - ето ти секира. Дедо Иван веке го нема.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?