1553

Скандално: "България Ер" променя полети, но не съобщава на клиентите си

Българската авиокомпания „България Ер“ гордо се афишира като единствения национален авиопревозвач, носител на националния флаг на България и пълноправен член на Международна асоциация за въздушен транспорт  ИАТА. Звучи гордо и обещаващо, че човек ще получи качествено обслужване.

Доверява се на този авиопревозвач, с който неведнъж е летял (досега без издънки), вместо да предпочете чуждестранни авиокомпании, които предлагат многократно по-евтини билети. Оказа се, че вместо да оправдава добрите очаквания и да привлича повече клиенти, особено след ковид пандемията, която нанесе жесток финансов удар на авиационния бранш, „България Ер“ явно нехае нито за „джоба си“, нито за реномето си като национален авиопревозвач, още по-малко ги е грижа за пасажера. Вследствие на това ще трупа само черни точки и ще продължава да отблъсква все повече клиенти, ако не бъде коректен към тях.

Ето и проблема по същество: ​два месеца преди да избухне пандемията, семейство от Пловдив купува от „България Ер“ два двупосочни билета София-Лондон-София, с кацане и излитане на летище Хийтроу през април 2020 г. Поради обявената през март 2020 г. световна епидемична обстановка, която доведе до масово канселиране на полети и задълго затваряне на летища, пътуването не се осъществява.

Авиокомпанията предлага едногодишна отсрочка за ползване на билетите по същата дестинация или избор на нова, без да се доплаща за услугата. Година по-късно удължава с още 12 месеца правото да се ползват същите билети, но клиентите да посочат дати за пътуване в рамките на 2022 г. Така в началото на февруари 2022 г. билетите са преиздадени по същата дестинация София-Лондон-София, съответно за период 29 май 2022 г., в 06:40 ч. излитане от София и връщане на 4 юни 2022 г., с излитане в 08:55 ч. от Лондон. Дотук добре.

Часове преди тръгването от Пловдив за Летище София, жената случайно влиза в сайта на „България Ер“, за да разгледа календара с дестинации на авиокомпанията и най-вече да се увери, че с техните полети всичко е наред. За нейно най-голямо разочарование обаче разбира за извършени промени,  незнайно кога, за които не е получила своевременна информация от превозвача, както би трябвало да бъде.

В календара на „България Ер“ е посочено,  че самолет за Лондон има на 28 май, следващият е на 30 май, а обратният полет за София също е с нова дата - на 5 юни, вместо на 4 юни.  

„В първия момент шокът бе много голям. В 12 ч. през нощта, в събота, нямаше кой да търся за информация и обяснение от „България Ер“, още повече че с центъра им за обслужване на клиенти се комуникира само по имейл от 8 до 20 ч. На единствено посочения, и то стационарен телефон за контакти, винаги се включва гласова поща със съобщение, че поради натоварване на линията се препоръчва комуникация чрез електронна поща. Добре че не тръгнахме призори за София, а колко ли хора са били път напразно и са разбрали на място за отменения полет“, разказа възмутено потърпевшата.

Тя успява да се свърже на денонощния телефон за полетна информация на Летище София. Служител й потвърдил, че полетът за Лондон на 29 май е изместен с ден по-рано, но не знае причината. Препоръчал да се търси информация от „България Ер“ и споделил, че има много оплаквания от клиенти с идентичен проблем. „Вие не сте  първият случай,  в който „България Ер“ да направи промени и да не уведоми клиентите си, но ние нищо не можем да направим, само съветваме хората да си търсят правата.“

Пловдивчанката веднага пише до Центъра за обслужване на клиенти, който е без почивен ден, с искане билетите да бъдат преиздадени с дати 30 май - 5 юни. За късмет, още в 9 ч. на следващата сутрин получава два имейла, от различни служители, които изпращат новите билети. "Проблемът ни бързо се разреши, пътуването се осъществи, макар и с ден по-късно отиване и връщане, и не се наложи искане за компенсация.

Огорчението обаче остава, защото няма значение дали човек пътува по бизнес дела, за удоволствие или по друга причина. Важното е, че е излъган и може да изпусне важни за него житейски моменти. Недопустимо е "България Ер", с претенции за отговорен национален превозвач, да има безотговорно отношение към клиентите си", възмущава се дамата. 

"България Ер" АД е собственост на  "Бългериан Еъруейз Груп" ЕАД, което е под шапката на "Химимпорт АД".

"Марица" очаква коментар по случая от пресцентъра на компанията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Мартин

Мартин

15.06.2022 | 13:58

Пълна лъжа. Пътниците са уведомени по имейл и анулацията е направена преди 14-дневния период преди полета. Ако е в в този период, трябва просто да поискат обезщетение. Промените по полетите генерират автоматично имейл, който пътниците получават на имейла, а за да се чекираш за полет, трябва да се съгласиш с промените, т.е. са научили да анулацията поне един ден преди полета. ФАЛШИВИ НОВИНИ!

Отговори
0 0
Ivanka Mileva

Ivanka Mileva

15.06.2022 | 12:41

Купих си билет за Цюрих 07 06 22. За 10.10ч.Полета отменен без предупреждение а на тел. не отговарят нито преди, нито след полета. Моля да ми се възстанови сумата и престая до друг полет. Пътувам 27 години и съм доволна, но този път...

Отговори
0 0
Ivanka Mileva

Ivanka Mileva

15.06.2022 | 12:33

Имах билет за 07 06 22 за 10.10ч за Цюрих звънях много пъти но няма отговор Полета отменен без предупреждение. Купих си за друга дата билет Моля да възстановите сумата и разходите за престоя ми

Отговори
0 0
Хаха

Хаха

15.06.2022 | 10:41

На ТИМ-аджиите цялата им работа е такава - мутренска, некоректна, непрофесионална. От банката им редовно изтичат лични данни, а хората, които злоупотребяват с това не само, че не ги уволняват, но дори ги издигат. За съжаление "холдингът на мутрите и проститутките" винаги намира политически чадър и успява да се измъкне сух от океана на закона и правосъдието. Всички техни нарушения умело се потулват и биват покрити.

Отговори
1 1
Силвия

Силвия

15.06.2022 | 08:30

Плюс това всички компании променят полети по стотици пъти в година, по много причини! Не са длъжни/не могат да уведомят всеки по телефон - задължение на пътника е да потвърди на сайта. Много обичате да плюете българското, все едно сте световни разбирачи!

Отговори
1 2
Силвия

Силвия

15.06.2022 | 08:26

На всички компании им разместват полети, съвсем нормално е и се случва стотици пъти в година. Не знам изобщо защо пътниците, особено тези с най-евтините възможни билети, си мислят, че някой е длъжен специално да ги уведомява. Съвсем ясно е заявено от всички компании, с които съм летяла, че ще бъде отбелязано на сайта, най-много да изпратят имейл, ако билетът е купен електронно. Но на леля ти Ганка и бай ти Ганьо с кеш занесен в офис на туристическа "агенция" (гараж) как точно да ги уведомят?!?

Отговори
0 0
Yanliz kurt

Yanliz kurt

15.06.2022 | 00:09

Нашити компании са като каруца.

Отговори
0 0
Радост

Радост

14.06.2022 | 21:38

Пътувах с тях и съм преживяла подобни случаи!!! Срам и позор! А тази година си закупих билет от друга самолетна компания, защото на техния телефон звънях няколко дни наред до пълно изтощение... без да успея да се свържа, разбира се. Беше ужасно! Накрая написах емайл с молба да ми се обадят по телефона, защото исках за моя случай да говоря с техен оператор. Уви! Никой никога не ми се обади. Вече не съм техен клиент. И за някой, който каза, че се мислим за принцове и т. п. ще кажа, че ние просто сме клиенти...

Отговори
2 2
Сиса

Сиса

14.06.2022 | 19:49

И на мен и една моя позната се случи същото, и то 2 пъти променят полета. От тогава редовно следя, защото доверие не може да им се има

Отговори
0 1
Попи

Попи

14.06.2022 | 17:22

Как пък само тази лелка не са я уведомили? Да не би да е защото не вдига на непознати номера щото дължи пари на бързи кредити ;) Изобщо положението е на гол тумбак чифте претенции!

Отговори
2 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?