Следвайте ни

Сините си заплюха Пловдивинвест след общинската приватизация

Дружеството, регистрирано от приятелския кръг около Петър Попов и Муравей Радев, има зад гърба си десетки обекти в страната, реализирани с европейски средства

Общинската приватизация приключи отдавна. 10 години по-късно "Марица" разказва кой какво взе и в каква кондиция са дружествата, след като станаха частни.  

Започваме поредицата с „Пловдивинвест“ АД - едно от най-успешно приватизираните общински дружества, което работи активно и е в цветущо финансово здраве. След като мина в частни ръце, фирмата се управлява от бивши активисти на СДС, групирани около Петър Попов и Муравей Радев. 

За 16 години като частна фирма има зад гърба си десетки изпълнени обекти в страната в областта на общественото, транспортното, жилищното строителство, енергетиката, енергийната ефективност, хидротехническото, промишленото строителство и др. Голяма част от обектите са реализирани по различни европейски програми. Печелени са проекти по Програма САПАРД, по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, Програма за развитие на селските райони /2007-2013/ и Оперативна програма „Транспорт 2007-2013“


НАЧАЛОТО

"Пловдивинвест" води началото си от 1953 г. , когато в Община Пловдив е създаден отдел “Капитално строителство“. Шест години по-късно отделът прераства в Управление “Капитално строителство”. През 1973 г. се влива в създадената Стопанска дирекция “Изграждане на селищни системи” - Пловдив. В зората на демокрацията - през 1989 г., дирекцията е преобразувана в общинска фирма “Пловдивинвест”. С решение № 7839 от 9.VII.1993 г. Пловдивски окръжен съд регистрира под нова форма общинската фирма "Пловдивинвест" в еднолично акционерно дружество с общинско имущество "Пловдивинвест" ЕАД. Негов изпълнителен директор е инж. Петър Попов. В съвета на директорите влизат също арх. Жана Джугаланова и покойният Джовани Димитров - един от най-големите реставратори на Пловдив. Освен дългогодишен директор на общинското, а по-късно на частното дружество, инж. Петър Попов е бивш депутат от СДС в 40-ото народно събрание, бивш общински съветник и експредседател на СДС в Пловдив. Тази есен той ще отбележи 70-и юбилей.

ПРИВАТИЗАЦИЯТА


През февруари 2003 г. Пловдивската общинска агенция по приватизация продава 67% от дяловете на "Пловдивинвест" ЕАД на сформираното за целта „Пловдивинвест​ 21“ АД, също с изпълнителен директор Петър Попов. Дружеството е регистрирано в края на декември 2000 г. с предмет на дейност: участие в приватизационна процедура по закупуване на акциите на “Пловдивинвест” ​- ЕАД. Двете дружества са на един и същи адрес ​- бул. „Руски“ 15. На 08.04.2003 г. са продадени  още 4.242% от “Пловдивинвест” - ЕАД, а останалите  28.758% - 15 дни по-късно. По-късно като АД „Пловдивинвест“ остава на същия адрес, на който е до днес. Капиталът му е 50 хил. лв. Дейността на дружеството е извършване на строителен надзор и технически контрол в проектирането и строителството, сделки с недвижими имоти и др. Мажоритарен акционер с 95,76% е „Пловдивинвест-21“ АД. Дялове имат и физически лица, между които Петър Попов - 0,86 % и дясната му ръка и изпълнителен директор на „Пловдивинвест“ АД Петър Ангелов - 0,48%.  „Пловдивинвест-21“ АД се държи от същите две лица, плюс Никола Петков.

УПРАВЛЕНИЕ 


Порталът за фирмено разузнаване ДАКСИ подсказва, че от 2009 до 2013 г. в борда на директорите на „Пловдивинвест“ АД е бил Александър Радев, брат на бившия финансов министър Муравей Радев. Към днешна дата дружеството се ръководи от Петър Попов, сина му Димитър Попов, Петър Ангелов и Анна Петкова. Същите лица, без Ангелов, участват като собственици с Муравей Радев и в „Пловдивстройресурс“ АД, също приватизирана общинска фирма. Петкова пък заедно със свои колеги регистрира първото дружество "Квалификация консулт" в опит да приватизира бившия център за обучение на СМК. После изненадващо се отказва, а там на бял кон влиза Роза Тотева. Днес на мястото на старото общежитие и учебния корпус се издигат хотел "Империал" и новата бизнес сграда на кметската фамилия. 

Под шапката на „Пловдивинвест“ АД като свързани дружества в масивите откриваме „Пловдивинвест-21“ АД - компания майка, дъщерното „Инвестпро“ ЕООД с едноличен собственик Петър Попов и „Екокъмпани“ ООД. Съдружници в него са „Пловдивинвест“ АД и Георги Босев. Последните две фирми имат дейност в туристическия и хотелиерския бранш. „Пловдивинвест“ АД упражнява строителен надзор и други дейности по енергийна ефективност в цялата страна.  От последния публикуван финансов резултат за 2017 г. е видно, че дружеството е било на печалба с 389 000 лв., но същата година дивиденти не са раздавани.


КАРТЕЛ ПРИ САНИРАНЕ

В началото на тази година 25 фирми от страната бяха уличени в картел при участие в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Сред тях бе и „Пловдивинвест“ АД. Дружествата са обвинени в незаконни споразумения между компаниите с цел манипулиране на процедурите за избиране на изпълнител за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев. Схемата е установена при разследването на три от фирмите - „ВМЛ - консулт“ ЕООД, „Архкон Проект“ ООД и „Евиданс инженеринг“ ЕООД. Предстои да се установи какъв е мащабът на договорките и за колко обществени поръчки са се правили схеми между фирмите

Топ обектите


„Пловдивинвест“ се гордее с редица обекти като проектант. Сред тях са реконструкция входно-изходни магистрали в Пловдив - “Пещерско шосе”, “Брезовско шосе“, “Карловско шосе”, “Софийско шосе”, “Кукленско шосе“, “Асеновградско шосе”, “Цариградско шосе”. Реконструкция на тунела под Трихълмието в Пловдив. В портфолиото на дружеството са още ремонтът на мостовете на панаира, на Адата  и на Герджика,  Асеновградският прелез, пешеходните подлези, главната улица на Пловдив. "Пловдивинвест" работи още по проектите за язовир “Пловдивци” на територията на Община Мадан, газоснабдяването на общините Стамболийски, Пловдив, Кричим и Родопи, проектиране на газопровод и газова инсталация на локална отоплителна централа на ОД МВР Кърджали, МВЕЦ Етрополе  и много други.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?