2374

Симеон Дянков: Три спешни мерки могат да обуздаят инфлацията

Вече сме въвлечени във война - газова, и политиците ни нямат право на колеблива позиция. Правителството и парламентът трябва да застанат по-решително на страната на Украйна, която е нападната от Русия. Иначе губим. Трябва да помогнем на Украйна с всичко, което сме в състояние да дадем, включително оръжие. Това заяви за Нова от САЩ известният икономист Симеон Дянков, бивш вицепремиер и финансов министър. 

Три мерки срещу инфлацията и газовата криза предлага Дянков. 

На първо място той смята, че финансовото министерство трябва да подпомогне фирмите, които са най-зависими от газ. За шест месеца например държавата да поеме разликата в по-високите цени на синьо гориво, предлага Дянков. Той посочи, че има около 20 завода у нас, които спешно се нуждаят от подобна помощ - сред тях са торовият завод в Димитровград, както и заводите за стъкло, включително този в Пловдив. 

Втората мярка, която бившият министър предлага, е увеличение на минималната работна заплата, което ще намали инфлационния удар за най-уязвимите социално хора у нас.

Третата мярка, която Дянков предлага, е министерството на енергетиката да намали бюрократичните пречки за осъществяване на нови ВЕИ проекти.

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
хахаха

хахаха

03.05.2022 | 13:56

Учете се от Историята соросоядски животни, колкото тоя напляска Русия, толкова ще я "напляскате" и вие! Накрая ходеше да преподава там!

Отговори
0 0
jjj

jjj

03.05.2022 | 08:56

Скрий се бе, некадърник!!

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?