Следвайте ни

Китайската BAIC протяга ръка към "Мерцедес"

Собствениците на Манчестър Сити продадоха 10% от акциите на клуба за $500 милиона

viber icon

Предпоследният месец в годината донесе много радост на инвеститорите, след като щатските индекси счупиха рекордните си стойности, а много останали са на върхови нива за последните няколко години. Не можем обаче да се похвалим със същия успех в България, където основният ни бенчмарк SOFIX падна с повече от 2%. Компанията с най-голям принос за това бе Еврохолд, чиито акции потънаха с над 10% само за месец. Ние обаче обръщаме поглед към пазарите на Запад, където всичко изглежда толкова розово, че чак е плашещо. Освен в четвъртък (американските борси не работеха поради Деня на благодарността) акциите поскъпваха умерено през седмицата.

Една от най-популярните немски компании - Daimler AG (позната под основния си бранд Мерцедес) разкри, че британската банка HSBC е придобила малко над 5% от правата на глас в общото събрание. Ходът е доста интересен, защото китайската държавна компания BAIC Group използва като консултант точно HSBC при придобиването на 5% дял в Мерцедес. Малко след обявяването на дяловото участие от банката се оказа, че и BAIC би желал да увеличи инвестицията си в немския колос. Така се появиха спекулации дали най-голямата банка в Европа не е купувала акции точно за BAIC. Ако това е така, китайската компания може да се окаже с над 10% собственост в една от емблемите на Германия. Припомняме че към момента най-големия акционер в Daimler е друга китайска компания - Geely, която държи 9,7%. Geely е доста по-позната на света като почти едноличен собственик на Volvo. Дали придобиването на акции от HSBC ще се окаже свързано с BAIC Group или не, факт е, че все повече инвеститори от Далечния изток придобиват значителни участия в европейски компании.

Сменяме темата от автомобили на футбол, където бизнесът се развива с много бързи темпове. Компанията, която е мажоритарен акционер в английският футболен клуб Манчестър Сити, продаде малко над 10% от акциите в клуба за 500 милиона долара, което означава, че Сити вече е най-скъпият футболен отбор, оценен на 4,8 млрд. долара.

ВЕЛИЗАР ФУРЛАНСКИ

Риск мениджър Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

* Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?