49
Следвайте ни

Щурм на майки в НАП, искат бързо данъчния бонус за деца

viber icon

Щурм на майки, които бързат да получат данъчен бонус за децата си, регистрира НАП-Пловдив в първия ден на данъчната кампания. Тази година облекченията за деца са над 22 пъти по-високи от досегашните и очаквано интересът е голям. За пръв път данъчната основа на родителите се намалява с 4500 лева за едно дете, 9000 лева за две и 1350 лева за три и повече. Съответно на работещите родителите ще им бъдат върнати от данък общ доход 450 лева /за едно дете/, 900 лв. /за две/ или 1300 лева. Подаръкът от държавата е еднократен и се прилага само за доходи, придобити през 2021 г.

От около 25 души, дошли да подадат данъчната си декларация в първите часове на понеделник, 20 бяха за данъчни облекчения за деца, разказват от териториалната дирекция на НАП.  Работата не вървяла гладко, защото майките не знаели размера на дохода си за миналата година. Освен това трябва да се попълнят имената и лични данни на децата и на другия родител. Има и още едно важно условие – да нямат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. Припряните родители  обаче били наясно, че колкото по-рано подадат данъчната си декларация, толкова по-рано ще получат по банковите си сметки облекченията за деца. Срокът е един месец.

Данъчните съветват клиентите да изчакат до края на февруари, когато работодатели  и платци на хонорари и извънтрудови договори ще подадат данни към НАП. На тази база ще се изготвят предварително попълнените данъчни декларации, които ще са готови през март.  В т.нар. „умни декларации” ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. Подаването става бързо и лесно с ПИН-код, по пощата или на място в НАП.  

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане на дължимия данък е 31 март. Иначе данъчната кампания за физически лица приключва на 3 май.

По малко и за двамата родители

По принцип всяко от облекченията за деца се ползва само от единия родител. Допустимо е обаче, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата да се ползва от другия родител , разясняват от НАП.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бон

Бон

12.01.2022 | 13:48

Оправете си нулите!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?