71

Ще се видите с пари: Ако имате една от тези професии

Масово никой не иска да работи като готвач, продавач-консултант, шофьор и машинен оператор

 

Строител монтажник, оперативен счетоводител, козметик, фризьор и асистент на лекар по дентална медицина ще са сред най-търсените професии през следващите 12 месеца. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, информира БНР. 

 Както и в предходните проучвания, работодателите в почти всички области на страната срещат затруднения за намиране на готвачи, продавач-консултанти, шофьори и машинни оператори.

В списъка на най-търсените професии по области за следващата една година преобладават тези, обслужващи преработващата промишленост – шивачи, оператори на машини в текстилната промишленост, заварчици, машинни техници.

Работодателите в много области ще имат нужда и от оперативни счетоводители, касиери, строители, професии характерни за сектор хотелиерство и ресторантьорство, като сервитьор-барман, готвач, работник в заведенията за хранене. 

При допитването за специалистите с висше образование или професии, изискващи правоспособност, най-много професии са заявили работодателите в големите промишлени области. 

Работодатели от 18 области посочват на първо място именно тази причина за затруднение при намирането на персонал. Работодателите от област Габрово, Шумен, Перник и Видин посочват на първо място липсата на мотивация за работа у кандидатите като главна причина за трудния подбор, а тези от област Благоевград, Кърджали, Сливен, Силистра и Русе - липсата на кадри като цяло.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Нотариусът

Нотариусът

09.02.2024 | 15:05

А моята професия?

Отговори
7 1
Ти си вечно печеливш,представляваш държавата

Ти си вечно печеливш,представляваш държавата

09.02.2024 | 19:00

Недей да скромничиш и въобще да питаш!

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?