71

Ще повлияе ли еврото на ипотеките у нас? Говори топ банкер

Важен банкер у нас даде отговор на много спекулации с имотите и идването на еврото.

Има ли имотен балон в България, сега ли е правилният момент да се купи жилище и ще се повишат ли лихвите по ипотечните кредити? На тези въпроси отговори главният изпълнителен директор на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач в подкаста на Actualno.com.

"Повечето от нашите клиенти – 40% от тези, които в момента изтеглят ипотечни кредити – са по-млади хора, под 35 г.", каза главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

"Ако искате да подобрите условията си на живот, според мен е абсолютно правилният момент да купите имот и да изтеглите ипотечен кредит. По две причини: първо, не вярвам, че в дългосрочен план имотите в България ще станат по-евтини, защото няма балон и второ, България предоставя най-достъпните ипотеки в цяла Европа".

"Не трябва да се сравняват цените на имотите у нас с тези в други държави. На въпрос колко години трябва да работи един средностатистически човек, за да си купи средностатистически апартамент, той отоговори:

"България е втората най-евтина дестинация в Европа, достъпността е много добра в сравнение с останалите европейски държави, например Унгария и Чехия", посочи Тамаш Хак-Ковач.

"Ако се върнете 10 години назад, тази достъпност не се влошава - българските имоти стават все по-достъпни, защото заплатите растат по-бързо".

Ще промени ли нещо еврото?

"Краткият отговор е "не“, не променя нищо. Вместо български левове ще използваме евро, ползвайки същите алгоритми за изчисляване на лихвата - просто левът ще се дели на две. Ако средностатистическият кредитополучател в момента плаща 850 лева месечно, тогава той ще плаща около 425 евро. Няма да има друга разлика. Няма икономически и правни начини това да се промени", увери главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

"Покупката на жилище подобрява условията на живот. Не съветваме нашите клиенти да се занимават със спекулации, а да инвестират в живота си", заяви г-н Хак-Ковач.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Ангел

Ангел

16.03.2024 | 22:03

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:--- https://e.vg/menn

Отговори
0 1
Ники

Ники

16.03.2024 | 18:06

Пълни глупости!Много ясно че ще каже ,че е добре да се теглят кредити ,нали е банкер!Все едно да питаш на пазара краставичар ,дали да си купиш от него краставици.

Отговори
15 0
Да ама…

Да ама…

16.03.2024 | 19:59

Марица му вярва и го публикува като експерт. Не съм сигурен, че още има баламурници да вярват на Марица, но ако има, не ми е жал за тях. Нека да горят с ипотеки, които не са за джоба им.

Отговори
10 0
Дрън-дрън…

Дрън-дрън…

16.03.2024 | 16:52

“Покупката на жилище подобрява условията на живот” 36% от швейцарците живеят в собствено жилище. 85% от българите живеят в собствено жилище. Сега разбирам защо българите живеят по-добре от швейцарците. Тоя Дрън-дрън ме осветли.

Отговори
14 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?