Следвайте ни

Ще останат ли хартиените касови бележки в историята

До края на месеца от НАП ще представят нов модел за отчитане за електронните търговци

viber icon

Електронни касови бележки са на път да заместят хартиените в определени икономически сектори. Това ще стане чрез внедряването на т. нар. софтуерна фискализация, при която отпада необходимостта от касови апарати, а самият документ, удостоверяващ покупката ще бъде изцяло в електронен формат.

Работна група с представители на работодателските и браншови организации обсъжда възможностите за софтуерната фискализация специално в етърговията. Модел на механизма ще бъде представен до края на януари.

Промяната е по инициатива на Националната агенция за приходите, като в близките седмици приходната агенция ще обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството. ИТ и дигиталните компании отдавна настояват НАП да изостави остарялата технология с касовите апарати и да премине към по-модерни софтуерни методи за отчитане на оборотите.

Идеята за реформата в сектора първоначално не беше приета добре от приходната институция, но през последните няколко месеца индикациите са, че данъчните вече гледат по различен начин на идеята. Засега не се съобщават никакви детайли по проекта, която в началото няма да се прилага повсеместно. Много е вероятно промяната да заработи първо при търговците, които ползват софтуери за отчитане на продажбите (СУПТО), като в последствие да бъде интегрирана и в други сектори. 

След като две години и половина се опитваше да въведе в регулация именно въпросните софтуери, правителството изостави този подход заради множество критики от бизнеса, че предложеният модел е технически неизпълним. В последно време започна работа по нов подход - софтуерна фискализация.. Паралелно с новата идея продължава и работата по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини.

На последното заседание на работната група в четвъртък са били коментирани в детайли видовете електронни търговци, които ще могат да ползват новия модел на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай