Следвайте ни

Ще ни защити ли държавата от неканени гости в дома и службата

viber icon

Може ли служител на колекторска фирма да посещава длъжника в дома и в работата му? Досега това се практикуваше като следваща стъпка след разлепянето на позорни съобщения на адреса на борчлията. В тях надлежно бе описано коя фирма за събиране на дългове издирва човека, в какъв срок да се свърже с нея и телефон за контакт.  

В последните дни, покрай предложени промени в Закона за защита на потребителите, отново се разгоряха бурни дебати относно начина на работа на колекторските агенции. Като нов момент в документа бе посочено, че събирачите на дългове не трябва да посещават длъжника в  дома му, а да водят само телефонни или е-мейл преговори, и то в определен времеви интервал. Контактите с длъжниците да могат да се осъществяват само по телефона, електронна поща и пощенски пратки в работни дни от 8 до 20 часа, а в неработни дни - от 10 до 14 ч. и от 16 до 18 ч., беше едно от предложенията. Срещи с длъжника може да се провеждат единствено в офиса на кредитора, но не и на работното му място, за да не страда реномето му пред колегите.

Официално от Асоциацията на колекторските агенции заявиха, че предложението не е добре обосновано, тъй като при лична среща в дома на борчлията и неформално общуване  много по-лесно се стига до споразумение, договор за разсрочване на дълга и подновяване на изплащането му. Контактите на място с длъжника имат по-голям успех за постигане на разбирателство между страните. А посещенията се извършват от „висококвалифицирани професионалисти“, посочиха в свое становище от браншовата организация.

Подобни аргументи не само че са несъстоятелни, а засягат фундаментални принципи, заложени в конституцията, като неприкосновеността на частната собственост и гражданските права, контрираха вчера  от Асоциацията за защита на потребителите. Дори кредиторите с признати от съда вземания нямат право изобщо да притесняват длъжниците, камо ли колекторите да могат да влизат в къщите на хората. Те настояват да се пристъпи към изработване на качествен и работещ закон, уреждащ дейността на лицата, занимаващи се със събиране на вземания. И той трябва да е базиран на утвърдени международни практики, категорични са оттам. 

Изкупените дългове за 2019 година достигат около 2 млрд. лева, казва статистиката на фирмите, заети с този бизнес. Най-голям дял заемат банковите необслужвани кредити.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?