2374
Следвайте ни

Ще докара ли световна криза фалитът на Evergrande

viber icon

Светът е затаил дъх какво ще се случи с най-голямата китайска строителна компания – Evergrande. Тя притежава 1300 строителни обекта в 280 града Китай и дължи по предварителни разчети 305 милиарда долара. Засега китайското правителство не е обявило дали ще я спасява.

А финансистите се питат дали един банкрут на Evergrande няма да окаже същия ефект за китайската икономика, какъвто имаше срутването на „Леман Брадърс” за американската през 2008 година. И какви ударни вълни в цял свят това ще предизвика.

Пазарът за недвижими имоти в Китай е 30% от БВП на страната. Тази седмица Evergrande трябваше да плати 85 милиона долара лихви по едно от многото си задължения. Не го направи.

Друго плащане по лихви за емисия облигации е другата седмица. 

Всички се чудят ако правителството в Пекин реши да подкрепи Evergrande, какво все пак ще последва от това – преструктуриране на дълга и компанията или обвяване на дефолт. 

Evergrande е част от Global 500 – това значи, че е една от най-големите компании в света. Листвана е на Хонконгската фондова борса и има над 200 хиляди служители.

Индиректно бизнесът й подкрепя 3,8 милиона работни места.

Стоманодобивната индустрия на Австралия вече се готви за сътресения защото е основен доставчик на китайския гигант. Конгломератът е основан от китайския милиардер Си Жайон. 

Извън строежа на недвижими имоти компанията инвестира в електрически коли и тематични паркове.

През 2010 си купи и футболен отбор. Отборът Гуанджоу Евъргранде строи най-големия футболен стадион в света за 1,7 милиарда долара.

Той е с формата на цветето лотос и ще има места за над 100 000 зрители. Трябваше да бъде открит догодина. 

Как Evergrande стигна дотук?

Последните години дълговете на конгломерата започнаха да се издуват като балон. Западни икономисти обясниха, че точно така действат всеки китайски бизнесмен – взима кредити за да продължава да се разраства, без да мисли за последиците. 

Сега дългът е над 300 милиарда, а компанията предупреди кредиторите си, че ако не събере бързо пари, може да обяви банкрут. 

По-рано този месец Evergrande обяви, че има проблеми с намирането на купувачи за някои от активите си.

„Историята на Evergrande показва структурните предизвикателства пред свързаната с дългове Китайска икономика”, казва Мати Бекинк от Economist Intelligence Unit.

Друг експерт Марк Уйлямс от Capital Economics смята, че колапсът на Evergrande ще е тест за китайската финансова система.

„Evergrande и другите играчи на пазара на недвижими имоти в Китай трябва да осъзнаят нещо важно – в Китай този пазар сега навлиза в период на стабилен упадък”, смята Уйлямс. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?