49

Ще блокира ли БГ-индустрията заради Плана за пестене на газ

Планът на ЕС за икономия на природен газ влезе в сила от днес. Всяка страна членка на Общността трябва доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си на газ с 15 на сто от август т.г до 31 март 2023 г. За база се използва средния разход за същия период през последните пет години. По данни на Европейската комисия, за постигане на тази цел ЕС трябва  да спести общо 45 милиарда кубични метра газ. Някои държави като Италия и Испания си осигуриха изключение от  мярката и все пак ще трябва да икономисват газ, но под 15 процента. България не е сред изключенията. А у нас има поне дузина големи предприятия, чиято дейност е немислима без регулярни доставки на газ. 

Най-големият индустриален потребител  е „Неохим“ в Димитровград. Торовият завод потребява огромни количества газ – около 3-3,5 TWh годишно, което е сравнимо с потреблението на всички останали компании от топ 10 индустриални потребители на газ (без топлофикациите). ​Другият голям играч на пазара – „Агрополихим“ в Девня вече изгради терминал за амоняк и замени природния газ като суровина за производство на азотни торове.

 Следващи по потребление на газ са стъкларските заводи. Това са най-вече „Тракия Глас“ в Търговище и “БиЕй Глас“ със заводи в София и Пловдив. В двете компании работят по около 600-700 души, а „БиЕй Глас“ чувствително повиши дейността и приходите си през последните години и достигна до 5-то място в класацията на най-големите компании в страната – с приходи за над 1,8 млрд. лв. през 2020 г., припомнят в свой анализ от Института за пазарна икономика.  Малко по-назад в листата, но все пак със сериозно потребление на природен газ е и друг представител на стъкларската индустрия – „Рубин Трейдинг“ в Плевен.

Ще страда и тежката индустрия - най-вече „Стомана Индъстри“, „КЦМ 2000“, „София Мед“ и „Алкомет“.  И четирите компании са големи потребители както на природен газ, така и на електроенергия, тоест не са в почти пълна зависимост от природния газ като стъкларските заводи, уточняват от ИПИ.  Това обаче са най-наедро само мастодонтите, които страдат от проблемите с природния газ. А има и още малки и средни предприятия, които навремето умишлено се газифицираха, за да пестят от ток. 

Бизнесът, независимо малък или голям, обаче няма яснота как ще се действа у нас, за да се съобразим с решението на ЕК. Българска стопанска камара /БСК/ изреди пет въпроса, на които чака в спешен порядък отговори от властта. Защото неизвестността може да затрие всеки бизнес. Ето и петте въпроса на БСК:

1. Какви механизми за намаляване на потреблението са предвидени, и по-специално дали се планира намаляване на потреблението и от промишлените потребители (индустрията).
2. Формирани ли са критерии за определяне на критично важни незащитени потребители, включително обявяването на потребители или икономически сектори за „съществени за икономиката или веригата на доставките“.
3. Дали се предвиждат форми за превантивно уведомяване на индустриалните потребители в случай на намаляване или преустановяване на подаването на природен газ. Тази информация е необходима за предотвратяване на технологични аварии при пълно преустановяване на природния газ, както и за безаварийната работа, поддържане на производствените съоръжения в работоспособно състояние с необходимата степен на безопасност.
4. Предвиждат ли се форми на компенсиране на предприятията, засегнати от преустановяването или намаляването на подаването на количества природен газ, за принудителното време на престой.
5. В плановете за осигуряване на необходимите за икономическата дейност количества природен газ, предвижда ли се при достигане на ценови нива над определен праг, да се предоставят компенсации на незащитените потребители.

"Обръщаме внимание, че индустрията вече изчерпа възможностите за поемане на допълнително повишаване на ценовите нива на природния газ. Следващо повишение ще доведе до естествено намаляване на потреблението на природен газ по икономически причини, поради преустановяване на дейността на предприятията", предупреждават от организацията на бизнеса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
768

768

09.08.2022 | 21:40

Такъв план могат да измислят само дебилите от ес

Отговори
5 0
Иеи

Иеи

09.08.2022 | 19:33

Безспорно ! Ще ни вкара във филм сега съм принуден да правя пропан бутанова инсталация

Отговори
3 0
Александър Андреев

Александър Андреев

09.08.2022 | 16:45

Две са големите беди на днешна България: простащината и корупцията. И често пъти те любовно се прегръщат. Простащината изглежда по-безобидна, но изобщо не е. Да вземем примера с г-н Слави Трифонов. Докато той беше "просто чалгаджия", образованият елит в България не му обръщаше особено внимание. А когато му обръщаше, високомерното обобщение гласеше нещо от рода на: "Развлечение за простолюдието. Хората обичат чалга, вулгарност и простотии. А телевизорът има копче". После обаче г-н Трифонов реши да излезе от телевизора и да влезе в политиката. А там копче няма. И без да се усетим, Трифонов се превърна в обществено опасно явление. Всъщност: без да се усетим, публичният живот постепенно се пренасели с човешките продукти на славитрифоновата естетика. Стигна се дотам, че в момента институцията, която трябва да бди за приличието и морала в електронните медии, СЕМ, се ръководи от бивша поетеса и авторка на неувяхващия стих "Ще ти скъсам г**а". Която - защо да се чудим - произхожда именно от развъдника на г-н Слави Трифонов. Пак оттам се породи и явлението Тошко Йорданов: политик, който край масата с коалиционните си партньори видимо показва среден пръст (но впоследствие го отрича). Политик, който често говори на уличен език, а в парламента се държи като на студентски купон. Тъкмо г-н Йорданов олицетворява опасната тенденция, за която става дума: наоколо тревожно се надига антисистемното, антиполитическото, вулгарното и безцеремонното. Вулгарно и безцеремонно. Точно като "простащина и корупция". Днес онези хора в България, които притежават свойството, наречено "домашно възпитание"; онези хора в България, които държат на човешкото приличие и искат да живеят на чиста улица, да почиват на плаж без угарки и без гръмка чалга от съседния бар; онези хора в България, които се стремят да мислят с главите си, а не с обмена на веществата и с хормоналната си система; всички тези благовъзпитани и позитивни хора навярно вече осъзнават, че излезлият от телевизора г-н Слави Трифонов е обществено опасен и че на изборите на 2 октомври тази обществена опасност не бива отново да се допуска в българския парламент. А вината, че на това явление не беше оказана съпротива още в "безобидния" му период, е обща - на всички мислещи, на всички благовъзпитани, на всички, които високомерно подминаваме стихове като "Ще ти скъсам г**а". Защото простащината е точно толкова опасна, колкото и корупцията.

Отговори
2 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?