Следвайте ни

Шоково поскъпване! Със 100% скочиха сметките за ток на бизнеса само за три месеца

Малките предприемачи алармират, че през август покачването ще продължи

viber icon

Сметките на бизнеса за ток скочиха със 100% само за три месеца. Пловдивски предприемач, който стопанисва магазин за хранителни стоки, се свърза с "Марица", за да разкаже от първо лице за шоковото поскъпване на електрическата енергия на свободния пазар. Според разчетите на бизнесмена сметката му е набъбнала двойно - от близо 2100 лева за май до над 4000 лева през юли. 

Според дребния и среден бизнес подобни сметки ще изправят редица сектори на нокти през следващите месеци. Прогнозите на енергийните експерти и данните от предходни години сочат, че пикът на цената на електрическата енергия на свободния пазар обикновено идва през август. 

По-малките бизнеси са притеснени, защото, ако големите компании могат да си позволят да намалят своя обем работа, то дребните търговци и производители са изправени пред патовата ситуация - да работят без печалба, за да покриват сметките за постоянно увеличаващия цената си ток, или да затворят и да изгубят всичките си приходи. 

"Марица" сравни цените на тока за бизнеса в рамките на една година. На 10 август 2020 година на свободния пазар един киловат се е търгувал средно за 70 лева, докато само 12 месеца по-късно цената му подминава 265 лева. Според бизнеса няма как евентуален недостиг на електроенергия да е причина за шоковото поскъпване, тъй като потреблението през лятото в България е около 5,2 хил. мегавата, а инсталираните мощности в страната са за над 10 хил. мегавата. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Бъбу

Бъбу

10.08.2021 | 08:23

Тук чета някои коментари като този на куковеца, които се правят че нищо няма, виновен бил бизнеса и всичко трябвало да се национализира и не знам още какви простотии. А този човек е най добре да го върнем да живее във времето от 60 год на миналия век, той просто си е сбъркал времето. Ясно е че много ви се иска да защитите хунтата на Радев и да се правите че всичко ви е наред, но това няма как да продължи дълго. Когато страната ни беше тръгнала в правилна посока, когато беше уважаван член на ЕС, когато имаше предвиди мост и помощ за хората и бизнеса и когато заради болното его на един човек и интересите на подсъдими олигарси всичко се преобърне към много зле, това няма как да продължи още дълго. Човек който е опитал и едното и другото, няма как да търпи та дори и до президентските избори. Това е обективен икономически закон, жалко само за държавата ни.

Отговори
2 3
НалиЪ

НалиЪ

10.08.2021 | 02:01

Славчо Атанасов е гейЪ!

Отговори
2 0
УсмихнатЪ

УсмихнатЪ

09.08.2021 | 20:08

Когато те "изработят" с подписване на договор веднъж е разбираемо. Но когато това се повтаря пак и пак - иди на лекарЪ. Нещо не си у редЪ.

Отговори
6 1
Кукувци

Кукувци

09.08.2021 | 20:02

Типично нашенска работа. "Бизнеса", т.е. мошениците и идиоти от голям калибър, отново са недоволни! Те НИКОГА и от нищо не са доволни. Винаги някой им е виновен! Има ли фалирал бизнес? Няма - защото всичко е далавера и двойно счетоводство. Едно нещо - показващо наглоста на идиотите - т.н. бизнесмени. Реколтата от житото и качеството са добри. Защо е увеличението на хляба? Защото печалбите им днес им се виждат нищожни утре. Никога няма да се оправим от този омагьосан кръг. Изхода е - конфискация /национализация/ и всичко да започне от нулата. Защо в Китай няма корупция и виновните ги разстрелват? Сигурно това е нехуманно, не е по "европейски"?

Отговори
7 7
намръщенЪ

намръщенЪ

09.08.2021 | 20:02

Ако правилно съм прочел, замирисва ми на спекула от страна на енергодружествата. Когато сядаш да подписваш договор изработен само от другата страна, колкото по-дълъг и неясен е той, толкова си по-ощетен ти. Уж има някакъв разел с твоите "Права", но те са така оформени, че едва ли може да ги ползваш. "Задълженията" ти обаче са толкова и така ясно оформени, че трябва да танцуваш по терлички, за да не настъпиш отсрещната страна. Интересно ми е след като преди няколко дни почти ежедневно спираше тока в разни квартали на града - нощем(в Южен), денем(в Западен) ще приспадне ли EVNнещо или ще се оправдае с климатици, пожари в другия край на страната, неуспешни атентати в другия край на света или космически катастрофи в другия край на Вселената

Отговори
8 2
Киро

Киро

09.08.2021 | 17:55

Нещата отиват на глад и мизерия, но до кога ще ги търпим?

Отговори
13 1
Това са инсинуации

Това са инсинуации

09.08.2021 | 17:29

Важното е К19 и ваксините да са под контрол.

Отговори
0 7
Лекар

Лекар

09.08.2021 | 17:29

При мен е тройно в сравнение с месеците през цялата година

Отговори
5 1
Тиквата от КЕВР

Тиквата от КЕВР

09.08.2021 | 17:24

Аз съм вашия човек

Отговори
0 6
Радостин

Радостин

09.08.2021 | 17:15

Това е Радев и служебново правителсво, такова мамата на държавата и народа! Незнам колко време, ще ги изтърпим!

Отговори
17 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?