2374

Шофьорите в Пловдив на нисък старт за евтино гориво по бензиностанциите

Лудо обикаляне за евтино гориво чака пловдивските шофьори. За утре е предвиден стартът на дълго чаканата антикризисна мярка по бензиностанциите, а именно 25 стотинки отстъпка от цената на литър бензин А95, дизел, газ и метан.

Официална и обобщена информация кои от веригите се включват в кампанията няма, няма и да има. Затова всеки клиент ще трябва първо да попита дали в конкретния обект работят със субсидираното гориво или не. Това е по желание на бензиностанциите.

Бърза обиколка из пловдивските бензиностанции днес показа, че гориво с отстъпка ще предлагат Gasprom, Shell, INSAOIL, Круиз, Light, Хаджията и Dieselor. Списъкът обаче далеч не е изчерпателен и вероятно ще включи и останалите големи вериги.

Интересна политика са предприели други играчи на пазара. От MaxOil разказаха например, че няма да участват в държавната програма за евтини горива, но пък ще изтънят максимално цените си, за да останат конкурентноспособни и предпочитани за шофьорите.

Предстартова треска обаче е обзела всички работещи по бензиностанциите в града. Всички са минали предварителен инструктаж за промените в обслужването на клиенти. Хората по колонките и на касите очакват, че първите дни работата ще върви по-мудно и тромаво. Предупреждават, че покупката на гориво с отстъпка ще изисква повече време и е възможно в пикови моменти да има опашки от чакащи. „Ще трябва да се въвеждат регистрационни номера, да се сканират кодове и да се сравняват данните от талона, така че ще отнеме няколко минути в повече. Може би 5 или 10“, прогнозират служители от колонките.

Припомняме, че компенсацията ще се дава при зареждане с гориво на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство. Служителите няма да проверяват и записват личните данни на собственика на автомобила, но за предоставяне на помощта ще се издава фактура – разширен касов бон, на потребител с име „Получател на компенсация за гориво по ЗДРБР“ с идентификационен номер # 0000000025. Върху така издадената фактура касиерът записва и регистрационния номер на автомобила, виден от „малък талон“ и съответстващ на автомобила, заредил горивото.

Друго важно условие, за да се ползва помощта, е и видът гориво да е с най-ниската цена. Това означава, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи намалението от 25 стотинки. Компенсацията ще се начислява, без значение дали плащането ще стане в брой или с карта.

Големият въпрос е обаче дали държавната помощ от 25 ст. на литър ще се комбинира с картите за отстъпка, които бензиностанциите раздават на лоялните си клиенти. По вероятно е те да останат валидни само при обектите, които не се включват в държавната програма.

 Цените на старта  

От утре би следвало най-масовият бензин А95 в Пловдив да се продава средно за 3.14 лева след отстъпката. Според сайта fuelo.net средната цена е 3.39 лева. Добрата новина е, че тук цените на горивата все още са втори по евтиния сред другите области. Дизелът е около 3.53 лева, така че през уикенда в бензиностанциите с отстъпка би трябвало да падне до 3.28 лева.

Най-интересно обаче ще е при газта и метана. Освен че и за тях се полага отстъпка от 0.25 лева, държавата премахна временно акциза им и намали ДДС-то от 20 на 9%. Така че те трябва да поевтинеят доста. Шофьорите на газ се надяват да плащат около или малко над левче за литър. 

Защо не всички участват

По-малките бензиностанции поне в началото няма да се включат с държавната антикризисна мярка. Причината е, че трябва да имат резервен финансов ресурс, докато чакат държавата да им върне компенсацията. Има и допълнителна бумащина, с която да се отчитат пред НАП, което също ще затрудни малък обект с един служител. 

НАП обаче обяви, че за да улесни бизнеса, разработва нова електронна услуга, чрез която да се подават декларациите. Посочената сума в декларацията се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период - тоест 14-о число всеки месец.

По темата работиха Валерия Герганова и Вяра Порязова

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Гъзи гъзи

Гъзи гъзи

08.07.2022 | 19:44

НЕ ЗАРЕЖДАЙТЕ НА ГЪЗПРОМ!!!! БОЙКОТ НА ТАЯ СВОЛАЧ

Отговори
2 6
Булгаристан

Булгаристан

08.07.2022 | 19:33

В Булгаристан когато нещо ти правят намаление знай, че преди това са го увеличили в пъти и ти да си мислиш, че си на далавера след това. За да ползваш тази отстъпка трябвало да изкараш сума ти си документи от къде ли не. Да обикаляш няколко дни по разни държавни органи, за да се сдобиеш евентуално с тези документи. И след това обикаляй бензиностанциите да търсиш къде има намаление. Егати скапаната държава майна. За да спестиш 5-10лв. от гориво трябва да дадеш сума ти пари и кел файда?

Отговори
1 3
Андрей

Андрей

08.07.2022 | 18:02

Пловдивчани да взрмат да се размъдат малко срещу безобразията в държавата, срещу нарочната спекула, не да чакат за евтин бензин...

Отговори
12 2
777

777

08.07.2022 | 18:44

Майничките им дай айляк, те са големи атлантици, затова ще обикалят бензиностанциите докйто похарчат 50 лв и разберат че кака кури пак ги прекара

Отговори
7 4

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?