49

"Шнайдер Електрик" и три вуза - пример за връзката между бизнеса и образованието

Връзката между образованието и бизнеса в България е ключова както за професионалната реализация на младите кадри, така и за развитието на икономиката ни. Пример в това отношение е дългогодишното сътрудничество между т.нар. „умна фабрика“ на „Шнайдер Електрик“, разположена в индустриална зона Радиново, и висшите учебни заведения Технически университет - София, Технически университет - филиал Пловдив и Университет по хранителни технологии - Пловдив. В присъствието на висшия мениджмънт на компанията в България - преподаватели от трите вуза, студенти и гости, партньорството между тях официално бе парафирано във фабриката.

„Инвестицията в образованието е един от основните ни ангажименти. Наш дълг е следващото поколение млади хора да получат реализация на труда в сферата на иновациите и дигитализацията, да станат проводник на иновативни идеи, както и да изградят умения и да се утвърдят като специалисти.“ Това заяви в приветственото си слово Ивелина Николова - новият генерален мениджър на „Шнайдер Електрик“ за България, Албания, Северна Македония и Косово. Директорът на умния завод край Пловдив Мартин Йорданов подчерта, че споразумението за партньорство обхваща различни сфери на образованието, а инвестициите са насочени в таланти, които са в крак с технологичната мода.

След официалната част, облечени в специална екипировка, присъстващите имаха възможност да се потопят в света на роботизацията и на живо да видят що е то „умна фабрика“. В нея се произвежда най-емблематичният продукт от портфолиото на „Шнайдер Електрик“ - миниатюрният прекъсвач, който се експортира в повече от 30 страни. Над 70% от процесите в завода са автоматизирани, като има машини, които правят проверка на работата на други машини. Предстои да се внедрят нови производствени линии, като процентът на автоматизация ще продължи да нараства.

Стажантска програма за умно бъдеще

„Шнайдер Електрик“ обяви наскоро поредната си стажантска програма за умно бъдеще - Be Smart. Start Vol. Програмата е подходяща за студенти от завършен трети курс на обучение в инженерни специалности и всеки с интерес към технологии и иновации в професии и компетенции на бъдещето. С нея младите кадри ще имат възможността да надградят знанията си и да влязат в света на устойчивите технологии с визия за бъдещето в разнообразни и интересни проекти, а всичко това е под менторството на утвърдени специалисти. За 2023 г. са отворени следните стажантски позиции: инженер Бизнес анализ на данни, инженер Лийн, инженер Решения за умни сгради, инженер Роботика и автоматизация, инженер Изкуствен интелект и машинно обучение, инженер Свързаност и киберсигурност, Човешки ресурси. Всички стажантски позиции са платени и са с продължителност до 12 месеца.

На снимката: Отдясно  наляво: Ивелина Николова - ген. мениджър на "Шнайдер Електрик" за България, Албания, Северна Македония и Косово, доц. Дочо Цанков - ТУ-София, доц. Никола Шакев - ТУ-Пловдив, доц. Таня Костуркова -  УХТ Пловдив и Мартин Йорданов - изпълнителен директор "Шнайдер Електрик"

Снимка от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Истината

Истината

10.03.2023 | 17:18

Нищо не търсят ,взимат посредствени хора без собствено мнение за лесна манипулация с психологически тест от 70 въпроса в който трябва да лъжеш ако искаш да те вземат .

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?