Следвайте ни

Шивачки от фалирала фабрика получиха парите си след 2 години ходене по мъките

viber icon

Работници и служители от фалиралата шивашка фабрика "Интекс 99" ЕАД в Раковски, са получили дължимите им работни заплати. Парите са изплатени от  Фонда на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Добрата новина идва след двегодишна работа със съдействието на СРС „Подкрепа“ Пловдив и Инспекцията по труда в Пловдив, съобщи Атанас Кръстев, регионален лидер на „Подкрепа“.

"Интекс 99" ЕАД е собственост на "Весара Лимитед" - Кипър, управлявано от гърка Йоанис Димовелис. Допреди няколко години във фабриката, която отдавна е под ключ, се произвеждаха дънкови облекла, а цялата продукция бе за износ. Въпреки това заплатите на работничките се бавеха с месеци, след което спряха да се изплащат. През 2008 г., когато бе пиковото производство, над 400 шивачки излязоха на протест. Жените недоволстваха срещу мизерните възнаграждения и лошите условия на труд и нежеланието на работодателя да подпише споразумение със синдикатите за подобряване на условията на труда и за повишение на заплатите с 20 процента. Хората бяха принуждавани да работят и в почивните дни по 12-14 часа, без да получават пари за извънреден труд.  

Още тогава част от работниците бяха завели и спечелили дела за неполучени заплати. Заради дългове на Димовелис към кредитори, имотът му бе ипотекиран и обявен за продан за над 2 млн. лв.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?