Следвайте ни

Широки пръсти: Новите пенсии вдигат оборотите в магазините

viber icon

Новите добавки върху пенсиите неминуемо ще накарат възрастните хора да харчат повече. И това ще се случи в магазини и обекти, разположени в населените места, в които те живеят. Трябва да се има предвид, че въздействието на по-високите пенсии върху местната икономика няма да е равномерно. На „плюс” ще са общините, в които делът на пенсионерите е значително по-висок, посочват в свой анализ от Института за пазарна икономика /ИПИ/.

Делът на населението над 65-годишна възраст от цялото население варира значително между общините в страната. За 2020 г. само една община - Бойница, има дял над 50%, а други осем - Невестино, Макреш, Ковачевци, Георги Дамяново, Ново село, Грамада, Опан и Чипровци, са с над 40%. Най-нисък е делът на възрастните хора в Кайнарджа (13%) и Гърмен (14%). Община Кайнарджа се намира в Североизточна България, в пределите на област Силистра. Населението е с превес на турски и ромски етнос, което обяснява по-младия й състав заради високата раждаемост. Подобно е положението и в община Гърмен.

170 общини влизат в диапазона между 20 и 30% възрастно население. Големите икономически центрове се приближават до средните за страната стойности, като в столицата делът на възрастните е 17,6%, в Пловдив и Варна - по 18,4%.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Pitar Pan

Pitar Pan

17.09.2021 | 08:34

Широки пръсти,да,ама отоплителния сезон чука на вратата,а той е почти половин година!

Отговори
4 0
Гражданин.

Гражданин.

14.09.2021 | 07:18

Не мисля че написаното е вярно.Въпросът ми е как тези 70 или 120 лв. ще помогнат при непрекъснато растящите цени цени на пазара?Тези увеличения са изядени предварително от инфлацията!

Отговори
8 0
ДРУГАРЯ ШИРМАНОВ

ДРУГАРЯ ШИРМАНОВ

13.09.2021 | 19:49

ПАРИТЕ ЗА САНИРАНЕ, МАГИСТРАЛИ, АРЕНИ, МЕТРА, РЕМОНТИ, СОФИЙСКИ ВОДИ, МДК ПИРДОП, КОНЦЕСИИ ЗА ЗЛАТО.... МОГАТ ДА НАПЪЛНЯТ МАГАЗИНИТЕ, А 120 ЛЕВА У СЕЛАТА, КЪДЕТО ПАЗАРУВАТ НА ВЕРЕСИЯ...

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?