Следвайте ни

Схемата 60:40 не изкуши пловдивския бизнес

viber icon

Схемата, при която държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите с преустановена дейност заради Covid-19 в частния сектор, стартира още утре. 

Това обявиха министрите на финансите и социалната политика Владислав Горанов и Деница Сачева след заседанието на правителството по-рано днес. 

Част от пловдивските фирми обаче не се изкушават от помощта, която им предлага държавата. Това твърдят трима представители на бизнеса, които "Марица" потърси за коментар.

 

Тони Симидчиева, собственик на хотел и ресторант „Одеон”

Държавата се подиграва с нас

Предложението за помощ 60:40 е откровена подигравка за бизнес, който физически е затворен в момента и приходите му са кръгла нула.  Така в едно изречение събра цялата си емоция Тони Симидчиева, която управлява хотел и ресторант „Одеон”.Голяма част от хотелите и ресторантите са семеен бизнес и една такава фирма няма кой знае колко заделени резерви. За да платиш 40% от заплатата на служителите си, трябва да имаш хиляди левове настрани. Ние ги нямаме. Тя счита, че правителството чете данните на БНБ за депозитите на населението и фирмите като „дяволът евангелието”. Да, наистина спестяванията са големи като обем, но 95% от фирмените са на стойност до 50 000 лева. А колко време можеш да издържаш с тези пари бизнес с 20 човека персонал, пита риторично тя.  

Заради затварянето на нейните обекти се наложило да се раздели с дългогодишен персонал по взаимно съгласие. Хората сега са на борсата, където  получават по 9 лева на ден.. Юридически, ако ги съкрати, те пак ще отидат на борсата, но работодателят ще дължи поне още една заплата за времето на предизвестие. Януари и февруари месец традиционно са слаби за бранша, голяма част от разходите се покриват с пари, припечелени през силния летен сезон. Така че, в този момент сме шах и мат, обобщава тя.  

Тони Симидчиева е от години в бранша. Казва, че сега дори не може да спи и по цели нощи обмисля резервни планове, за да спаси семейния бизнес. Имаше много лесно решение, но правителството предпочете да  спасява отново едрия бизнес. Аз бих предложила на финансовия министър Владислав Горанов да направи следното: на никого нищо да не даде – нито на малки, нито на големи, но до края на годината да не иска нищо от бизнеса под формата на данъци и такси, посочва хотелиерката. Другата възможна стъпка е ресторантьорството да се зачита като част от туризма и да му се приложи 9% ДДС.  Но, не може да ни обвиняват от високо, че не искаме да споделим отговорността си с държавата и да спасим работните места, категорична е тя. Искаме, много искаме, но не можем!

 

Христо Рогачев, управител на „Атаро клима”:

Засега нямаме основание да се възползваме от помощта

За щастие нашият бизнес не е пострадал много от затегнатите мерки покрай епидемията от коронавирус, посочва Христо Рогачев, управител на „Атаро клима”. Предлагането на услуги и ОВК не са стопирани, защото строителството все още работи на нормални обороти. Намалени са обаче  приходите  в търговията с климатици , защото хората явно се вслушват в призивите да заделят бели пари за черни дни, коментира той. 100% от заетите в дейностите, свързани с производство, монтаж и сервиз изпълняват служебните си задължения. Компанията е спуснала изрични инструкции само до работниците над 60 години да си стоят в къщи до отминаване на епидемията. 

„Атаро клима” обаче има и едно друго предимство – от началото на годината разполага със своя smart factory- производство, което в голямата си част е автоматизирано и роботизирано и може да действа с минимален брой хора, при това денонощно. 

Непрекъснато се правят анализи на дейността и обстановката и ако се наложи имаме изготвен 5-точков план, който можем да приведем веднага в действие, допълва мениджърът. 

 

Венцислав Пейчев, управител на бонбонена фабрика „Алпи” Асеновград:

Начинът на разпределение на парите е сгрешен

¾ от фирмите в България са малки и средни, големите пък са мултинационални. Не мога да кажа, че решението на правителството за помощ 60:40, е най-доброто, защото субсидирането отново ще отиде при големите компании, коментира  Венцислав Пейчев, управител на бонбонена фабрика „Алпи” Асеновград. Мениджърът е в УС на Съюз „Произведено в България”, а техните искания в Тристранката се представляват от АИКБ. Държавна помощ в този вид няма да помогне на малките и средни предприятия, защото тя дефакто е във вид 77% /за работодателите/ и 23% /за държавата/, понеже работодателите се натоварват и със осигуровките, посочва Венцислав Пейчев. Такива са сметките и на индустриалния капитал, разпространени вчера. Малкият и среден бизнес няма да има толкова заделени финанси, за да се справи, обобщава мениджърът. Той се надява, че съвсем скоро правилото ще бъде преосмислено и променено, веднага след като държавата види какви бизнеси кандидатстват за държавното подпомагане. Начинът на разпределение е сгрешен. Аз лично не бих подал документи в този момент, искрен е работодателят. 

35 на сто от продукцията на асеновградската бонбонена фабрика върви за износ. Имаше известни проблеми , но тези дни китайските ни партньори възстановиха поръчките, обобщава Венцислав Пейчев. В Китай българските ароматизирани бонбони предизвикват голям фурор. До момента пък във фабриката са работили „по инерция”, защото са имали стари поръчки. 

„Алпи” е гъвкаво и иновативно предприятие. По стечение на обстоятелствата точно вчера на пазара излязоха бонбони с 10 витамина, чиято разработка е финансирана по проект. И понеже сме гъвкави в този момент разработваме рецепта за бонбони, обогатени със селен и цинк, съобщава управителят. Надява се, че за тях ще има сериозен интерес поради епидемологичната обстановка в страната. 

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Шеф Манчев

31.03.2020 | 19:47

Една заплата я събори кака ти Тона! Щото дава по 10 бона на служител... Клявко смотана, ако ги беше съкратила щяха няколко месеца да поучават нормални помощи, а не по 9 лева на ден. Иначе демократичната идея щеше да възраждаш... И накрая олиза задника на герберастите. Ай сиктир! Гний в ада, крадлива сган! "Заради затварянето на нейните обекти се наложило да се раздели с дългогодишен персонал по взаимно съгласие. Хората сега са на борсата, където получават по 9 лева на ден.. Юридически, ако ги съкрати, те пак ще отидат на борсата, но работодателят ще дължи поне още една заплата за времето на предизвестие. Януари и февруари месец традиционно са слаби за бранша, голяма част от разходите се покриват с пари, припечелени през силния летен сезон. Така че, в този момент сме шах и мат, обобщава тя."

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?