Следвайте ни

Шефът на КЕВР: Няма да има рязко поскъпване на тока

viber icon

"Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения на цените, но Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) приема тези заявления единствено като информационна база".

Това отговори председателят на КЕВР Иван Иванов в парламента по време на изслушване му, относно утвърждаването на нови цени на електрическата и топлинната енергия за ценовия период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г.

Той увери, че КЕВР се произнася по един напълно отговорен и критичен начин. Иванов добави, че КЕВР се опитва да защитава обществения интерес , без да фалират дружестватата.

Председателят на КЕВР посочи, че миналата година средното повишение, което топлофикациите в страната са поискали за цената на топлинната енергия, е било 41 %. Средното поискано повишение на цената на електрическата енергия, произведена по високоефективен начин, е било 25 на сто.

КЕВР е отхвърлила всички тези искания на топлофикационните дружества, защото тогава е била направена промяната в договора между "Газпром" и "Булгаргаз". Това е довело до намаление на цените. Иванов обаче изтъкна, че дори цената на природния газ да не е била намалена, КЕВР преди това е била определила да повиши цените  само с 3 %.

"По същия начин ще действа сега Комисията и при новото разглеждане", увери Иванов. Той уточни, че КЕВР е предупредила дружествата, че разходи, които те са декларирали, но Комисията счита, че не са необходими, няма да бъдат признавани.

"КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цената на всички енергоносители", увери Иван Иванов. Той добави, че през изминалите 6 години инфлацията в страната е била 9 процента. Иванов обърна внимание, че с решенията на КЕВР повишението на цената на електрическата енергия е било също точно 9 процента.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ivan

Ivan

07.05.2021 | 15:49

Dokoga Ivane dokoga? 80 gonish dokogaaa?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?