1553

Шефът на КЕВР: Газ за зимата има, "Чирен" се пълни с 1% на 48 часа

Към момента "Чирен" е пълно на 42%, като се пълни с по 1% на всеки два дни. Очаква се да се напълни към края на октомври. Личната ми прогноза е, че щом Европа запълни хранилищата си на 90%, цената на газа ще започне да пада.

Това каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров пред БНТ.

Средно за Европа 60% са напълнени хранилищата. Нека не забравяме, че България беше една от първите страни, на които беше спрян газа без предупреждение. Ние вече имаме алтернативни доставки, ще продължим да пълним хранилището.

Всеки месец Булгаргаз прави усилия, за да осигури доставките, включително и тези за пълнене на "Чирен". За първи път Булгаргаз обяви търсене на количества газ на пазара.

Днес помолихме Булгаргаз да публикува не само нужните количества за следващия месец, а направо за следващите 12 месеца. Така фирми от цял свят ще могат да се конкурират за цената на газа ни.

Връзката с ICGB може да осигури пълния капацитет на газ за България, обемът й е 3 млрд. куб.м., така че вече не зависим от руската тръба. В момента се правят последни настройки по новата ни тръба.

Имаме дългосрочен договор с Азербайджан, който е за 1/3 от потреблението на България. Булгаргаз трябва да осигури останалите 70% - да сключи договори за доставка. В момента всички страни в Европа търси газ. Ние търсим по целия свят - от САЩ до Туркменистан.

Утре премиерът заминава за Азербайджан, за да търси газ - това показва колко е важно да имаме действащо правителство, допълни Тодоров.

Бизнесът постоянно е възмутен и е негово право да търси как да намали разходите си, коментира председателят на КЕВР.

Цената за месец юли на Газпром щеше да бъде 95 долара. Тодоров, обаче, не можа да си спомни двата танкера с американски газ на каква цена са дошли, защото са пристигнали през юни.

Азерският газ идва на цена на 1/3 от този на Газпром, допълни шефът на Комисията.

Той поздрави частната "Оувъргаз", която подписа договор за 1 милиард куб. м. втечнен газ от САЩ, който ще идва по тръба от Албания.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?