46

Шефът на борсата в Първенец: Проверки на НАП доведоха до отлив на клиенти и тонове непродадена стока

Проверки на НАП вече три седмици държат под стрес търговци и клиенти на двете най-големи борси за плодове и зеленчуци в Пловдивска област -  "Родопи 95" АД и "АГРОАСУ" ЕАД край Първенец. Служители на „Фискален контрол“ ежедневно инспектират входа и изхода на обектите. Това доведе до отлив на клиенти, има опасност тонове непродадена стока да се развали, което ще ощети десетки производители. Купувачите пък се насочват към конкурентни тържища за плодове и зеленчуци, от което са ощетени търговците. 

„Това, което се случва, е безпрецедентен административен натиск, което създава съмнение за използване на НАП като инструмент за разчистване на сметки с конкуренти. Много са оплакванията от дългото бавене на стоката, неработещи сървъри и принтери на екипите на „Фискален контрол“, от което страдат редовните фирми и производители“. Това пише изпълнителният директор на борсите Илия Гатев в сигнал до министъра на финансите Росица Велкова-Желева и до председателя на Държавна комисия за стокови борси и тържища Владимир Иванов. 

В сигнала е посочено още, че „откакто е създадено структурното звено „Фискален контрол“ никога не са правени толкова продължителни проверки. В същото време подходът е различен за различните тържища и е редно, ако се прилага такъв контрол,  той да бъде еднакъв за всички. Докато вървят проверките на борсите, незаконната и нерегламентирана търговия процъфтява извън територията на тържищата ни и никой не взима мерки тя да се пресече. По този начин органите по приходите дори я стимулират, защото много от клиентите ни точно сега за Великденските празници ще се насочат към „сивия“ сектор. Никой не иска да бъде проверяван всеки ден и стоката му да стои с часове и дни. Не знаем какви са резултатите от тези проверки, но със сигурност начинът, по който се извършват не помагат на добрата бизнес среда, по-доброто качество и по-ниските цени. Моля да вземете мерки в най-скоро време“, апелира Илия Гатев.

Небезизвестният бизнесмен и шеф на Общинския съвет в Община Родопи – Георги Цанков, е един от потърпевшите търговци от данъчните проверки.

Ето и неговият коментар: „Държавата подхвана масирана акция в сектора с търговия на храни, която уж трябваше да „респектира“ големите вериги. Тръгна и сайтът foodprice.bg, който трябва допълнително да притисне „спекулантите“ в сектора. Какво се получава обаче на практика? Данъчни влязоха в стоковото тържище „Родопи 95“ АД в с. Първенец, а това е най-голямата борса за плодове и зеленчуци в България. Изначално проверките бяха за издаване на фактури, за наличие на фактури със занижена стойност на продуктите – все неща, които са голям бич за всички български производители, същевременно проверяват фирмите на дошлите да закупят стока за задължения и т.н. Чудесна идея биха казали всички! Да, обаче фактите говорят друго. Ето един конкретен пример:

На 22.03.2023 заради утежнения пропускателен режим мой камион е престоял от 8,30 до 13,34 часа. Цели 5 часа шофьор и екип с товаро-разтоварачи изчакват органите на НАП да извършат своите „свещенодействия“ по откриване на „некоректни“ вносители, които издават фактури на занижени цени за вносни плодове и зеленчуци. Моята фирма се занимава с ученическо и столово хранене, както и с доставка до различни ведомствени обекти. Всекидневно сме отговорни за изхранването на над 30000 души, сред които деца в детски градини и училища, лежащо болни и лекари в няколко десетки болници, социално слаби лица, такива неравностойно положение, за които държавата е преценила, че трябва да се погрижи и мн. мн. други. Как ние да си свършим нашата работа при това положение?! На 22.03.2023 почти 80 души от личния състав на фирмата ми бездействаха с часове, за да изчакат пристигането на продуктите от борсата в Първенец. Дали и кой ще ми покрие тези щети? А недоволните ползватели на предоставяната от нас услуга? А останалите в същия ден гладни деца и възрастни? На тях какво да обясня? Или аз ще бъда просто поредният „прекършен гръбнак“??? Какъв данък ще генерира моята фирма този месец? Какво ще внеса в бюджета? Никой не мисли за последствията! Никой!

Крайният резултат е, че търговците от кварталните магазини, които държавните мъже обичат да наричат „гръбнака“ на икономиката не стъпват при такива случаи на борсата, за да заредят, подплашени от това, че може да им се наложи да прекарат целият си ден там. Разбира се в търговията никога не остава вакуум. Клиентът, въпрепятстван от НАП на борсата в Първенец, отива в големите търговските вериги. Тях никой никога за нищо не проверява. И какво трябва да си мислим ние? Всичко разказано показва, че тези проверки вместо да помогнат на малкия и среден бизнес … на „гръбнака“, помагат на големите търговски вериги. Категорично не виждам полза от проверките по начина, по който се правят в момента. Това граничи с геноцид, върху малките търговци, и върши работа категорично само и единствено на големите търговски вериги! Нищо повече! С интерес ще изчакам резултата в края на проверките“, допълни Георги Цанков.  

Във връзка с проверките на борсата край Първенец, очакваме коментар от НАП, който ще публикуваме допълнително!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Миро Лапатарев

Миро Лапатарев

09.04.2023 | 10:13

Те мене ще ме цакат с краставици и домати за 7 лева....Те мен....

Отговори
1 0
Славейко

Славейко

07.04.2023 | 20:42

Всички които работят законно си работят нормално РЕВЪТ само спекулантите които работят незаконно и борсата ги защитава понеже взимат пари от тях

Отговори
4 1
Джони Деп

Джони Деп

07.04.2023 | 19:02

Сега социално слабите продавачи , ще декларират приходи за един месец ,колкото за последните 5 години :)

Отговори
5 1
Борса

Борса

07.04.2023 | 13:10

На този Цанков сега ще му скъсат задника от проверки

Отговори
4 0
Господинова

Господинова

07.04.2023 | 10:51

Потрябват ли пари на тази държава винаги се започва проверка на малките фирми,големите да си плащат малки данъци и това е. Хотелите им да плащат 9% ДДС ,а всички плодове и зеленчуци по 20%. Егати законите.

Отговори
9 1
Gergana

Gergana

06.04.2023 | 21:26

Nap se uplashiha ot istinata i izbagaha

Отговори
6 2
Иван

Иван

06.04.2023 | 21:24

Браво на гн.Цанков,само на него му стиска да каже истината.

Отговори
12 8
Тоци

Тоци

06.04.2023 | 21:07

Защо такъв вой, да не би активните борци да са засегнати.? Няма така държава.

Отговори
14 4
НАПаджиите са част от проблема.

НАПаджиите са част от проблема.

06.04.2023 | 20:56

МВР да следи обажданията на служители с високи позиции от НАП преди проверки в борсата. САМО ЗА СЛЕПИТЕ Е ТАЙНА, ЧЕ ДАЛАВЕРИТЕ СА ВЪЗМОЖНИ В КОМБИНА НА нап С борсата. Министър и бивш свинар са замесени.

Отговори
14 1
Ганчо Станчев

Ганчо Станчев

06.04.2023 | 20:19

Не се изпокриха купувачите . Идете и вижте : спрямо преди 2 месеца , сега едва ли и половината продавачи са отворили . Крият се . Защо ? Защото няма купувачи ли ? Май не , не могат да излязат на светло пред нап ..

Отговори
27 4

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?