Следвайте ни

Шефът на БНБ: Работи се по отсрочване на вноски по кредитите

viber icon

До сряда Европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се даде възможност за отсрочване на банкови кредити. Очаква се веднага след това БНБ също да съобщи как у нас ще се прилага тази възможност за граждани и предприемачи с финансови затруднение, породени от ограничителните мерки заради коронавируса

"В основата на мерките стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", обясни пред Нова тв управителят на БНБ Димитър Радев.

Все още не е ясно кога на практика тази мярка ще заработи у нас.

Управителят на БНБ увери, че банковият сектор у нас е в много добра кондиция в резултат на правеното през последните години. "Можем да кажем, че секторът е готов за настоящата криза, особено ако говорим в хоризонт от 3 до 6 месеца, каза Радев. Граждани и фирми трябва да са спокойни за депозитите си, те са на сигурно място, заяви още управителят на БНБ.

"Никой не може да предвиди как ще се развие кризата и колко дълго ще продължи. Това, което правим в БНБ, е да разработваме различни сценарии и да оценяваме техния възможен ефект върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с числа на този етап. Надявам се, че в рамките на три месеца картината ще бъде по-ясна", смята Радев.

Три групи мерки предприема БНБ.

Централната банка вече съобщи преди седмица, че прилага пакет от мерки за 9.3 млрд. лв., които ще позволят на търговските банки да имат повече ликвидност и оттам и да бъдат по-гъвкави по отношение на клиентите си. Например препоръчва се на банките да капитализират цялата си печалба и да не разпределят дивиденти. Това ще осигури 1.6 млрд. лв. в системата. Освен това се отменят предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0.7 млрд. лв. Тези средства ще останат в търговските банки. С най-голям ефект за допълнителна ликвидност на банковата система - 7 млрд. лв., е изискването за намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки. 

Отделно със закона за извънредното положение бе отменено начисляването на наказателни лихви за забавени вноски по кредитите.

По отношение на нивата на лихвите шефът на БНБ заяви: Ние сме в началото на кризата, но не очаквам в краткосрочен план да има движение.

Според Радев кризата с коронавируса ще забави влизането ни в еврозоната, но отлагане за 2021 г. няма да е фатално.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?