Следвайте ни

Шефът на БНБ обяви страхотна новина

viber icon

Очакванията за 2020 г. са за задържане на лихвените проценти на необикновено ниски нива. Това посочва председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в статия за редовния бюлетин на асоциацията, пише "Труд". 

Стратегическо отражение върху банковия сектор в България ще има процеса на присъединяване към валутния механизъм ERM II (чакалнята за еврото) и Банковия съюз, част от който бе оценяването на шест български банки от Европейската централна банка (ЕЦБ), посочва в своя статия управителят на БНБ Димитър Радев.

В следващите месеците предстои финална фаза в този процес. Изпълнението на поетите от българска страна ангажименти ще бъде последвано от външна оценка, допълва той.

Самото стартиране на процеса на установяване на тясно сътрудничество на БНБ с ЕЦБ вече разшири обхвата на съвместната работа на двете институции, посочва Димитър Радев. Едно фактическо членство в Банковия съюз ще задълбочи партньорството ни с ЕЦБ.

Съгласно правилата на ЕЦБ, тя ще надзирава най-големите банки в България, а експерти на БНБ ще участват в съвместните надзорни екипи. Останалите банки у нас ще останат под надзора на БНБ, но за тях постоянно ще обменяме информация с ЕЦБ, пише Димитър Радев.

С влизането в Единния надзорен механизъм България ще се присъедини към Единния механизъм за преструктуриране. В много напреднал етап е изчисляване на вноските на банките в Единния фонд за преструктуриране.

2020 г. очакваме да бъде успешна за сектора, посочва Димитър Радев. Нагласите на предприятията и домакинствата са по-скоро оптимистични, на фона на сравнително висок растеж на българската икономика. Успоредно с това, във външната среда са налице рискове, които могат да засегнат стопанската конюнктура в България, допълва управителят на БНБ.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?