Следвайте ни

Шеф на Volkswagen: Отказахме се от Турция по политически причини

viber icon

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на германския автомобилен гигант Volkswagen, заяви, че компанията се е отказала от плановете си да отвори нова фабрика в Турция поради политически причини, съобщи Euronews.

„Бях в подкрепа на отварянето на фабрика там, все още съм“, заяви Дийс. „Можехме да отворим новата фабрика в Турция и да допринесем за подобряването на условията там.“

Дийс добави, че работният съвет на компанията е застанал срещу завода в Турция и че акционерите имат притеснения относно политическия климат в страната.

Турция не е държава, която Европа може да пренебрегне стратегически, каза Дийс, но изпълнителният съвет не можа да отиде по-далеч без подкрепата на работническия съвет.

„Моите мисли за Турция се различават от тези на ЕС и германското правителство“, добави изпълнителният директор. „Бихме могли да интегрираме Турция в ЕС и по този начин да увеличим силата си в тази страна.“

През юли Volkswagen Group обяви , че се отказва от плановете за фабричен проект в турската западна провинция Маниса. Официалната причина за отмяната на инвестицията от 1 млрд. Евро беше ниското търсене поради пандемията на коронавируса, както беше обявено в изявление.

Последно автомобилния концерн реши да инвестира значителна сума в своя завод в Братислава, Словакия, вместо да отвори нова фабрика в Турция, заяви изпълнителният директор Дийс през ноември.

Фирмата преразгледа изискванията си за капацитет заради пандемията от коронавирус и реши, че в момента не се нуждае от допълнителен завод, посочи Дийс.

Германският концерн ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за ремонти като част от разширяването на производствения капацитет, което ще струва близо 1 млрд. евро.

По-рано VW планираше да открие завод близо до Измир, Турция, където да изгражда следващото поколение модели автомобили, започвайки през 2022 г., с максимален годишен производствен капацитет от 300 хил. автомобила. Според новото решение тези модели ще бъдат произвеждани в Словакия.

Дийс заяви, че решението да се изостави плана за изграждане на фабрика в Турция ще повлияе на продажбите на концерна във въпросната страна.

През 2019 г. България пропусна шанса тази нова фабрика да бъде построена у нас.

Страната ни предложи на VW голяма индустриална зона извън София, близо до летището. Премиерът Бойко Борисов обеща на германския концерн да покаже, че ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен гигант в света". Премиерът се позова на добрите условия за германските инвеститори и много ниските данъци, но въпреки това, тогава концернът избра Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?