Следвайте ни

Ще изпълнят ли фирмите в срок изискванията на НАП?

viber icon

1500 касови апарати вече работят според новите изисквания на Наредба Н-18/2006 г., съобщиха от НАП преди около месец. Всеки фискален бон вече се предава в реално време към сървърите на НАП и съдържа данни в специален QR код. От приходната агенция вчера отново напомниха, че срокът за смяна на софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и касовите апарати за регистрираните по ДДС търговци изтича на 31 март, а за фирмите без ДДС регистрация - до края на юни 2019 година.

Бизнесът и IT сектор обаче са категорични, че няма как всички фирми да са готови до тогава.

"Над 75% от бизнеса, регистриран по ДДС, ползва софтуер за управление на търговски обекти. Другата част ползват само касов апарат. Това, което ние направихме като предложение беше, че фирмите, които ползват само касов апарат, няма проблем да бъде спазен този срок. За всички други фирми обаче, които са със софтуер за управление и касов апарат, ще трябва да бъде удължен срокът", отбеляза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

 

Пред Bulgaria ON AIR Паско Пасков от Асоциацията за развитие на бизнес софтуер каза, че подмяната на устройствата е най-лесната част, но по думите му компютърните система са сложни и включват търговски процеси, логистични, финансови, производствени понякога, всички те трябва да са обособени, за да може да бъде всичко вкарано в сертификационен режим.

Пасков допълни, че времето за подмяната на софтуера зависи от размера на фирмата. "Минимумът, който сме на мнение с колегите, е пет месеца, понякога година", каза той.

Пасков предупреди още, че ако не се промени този срок за смяна на софтуер и касови апарати, голяма част от бизнеса няма да бъде готов на време.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?