Следвайте ни

Шанс за България и Пловдив: Големите компании започват миграция

​Европейски и американски фирми се оглеждат за алтернативни производствени мощности по света след проблемите в Китай

viber icon

Голяма част от света успя да се справи за момента с пандемията от COVID-19, но ефектите върху редица сфери на живота и обществото тепърва излизат на дневен ред. Колкото повече от държавите вдигат различните извънредни мерки, толкова по-сериозен става икономическият проблем, който вирусът донесе. В центъра на тази буря попада Китай. 

Докато вирусолозите и експертите дискутират как и кога се е появил и защо властите в Китай не са реагирали адекватно, икономистите и мениджърите на големите компании активно търсят икономически и производствени алтернативи на комунистическата държава. Според финансовите анализатори неглижирането на проблема от страна на Пекин се дължи именно на

желанието на всяка цена Китай да запази доминантната си позиция в индустриален план.

И лекарите, и икономистите вече са категорични, че закъснялата реакция и медийното затъмнение в първите седмици на пандемията до голяма степен ​са усложнили ситуацията не само що се отнася до здравето на хората, но и до стабилността на финансовите системи.

Според инвестиционните анализатори на „Файненшъл Таймс“ една от бъдещите най-привлекателни дестинации за нови инвестиции е Източна Европа. Чехия, Унгария, Полша и Румъния вече активно работят с десетки международни конгломерати, които предпочетоха сигурността и устойчивия растеж в Европа пред по-големите, но крехки печалби в Азия.

България също е една от потенциалните дестинации за сериозни международни инвестиции в следващите години. Страната ни има отличния шанс отново да се превърне в държава с все по-голямо производство. Ниските данъци у нас, висококвалифицираната работна ръка, широко застъпените чужди езици и ключовото географско положение правят страната ни изключително интересна за инвеститорите в условията на криза. Нещо повече -

Пловдив има всичко, от което чуждестранните инвеститори биха се интересували,

в лицето на Тракия икономическа зона.

Индустриалните зони на Пловдив и региона се превърнаха в притегателен център за родни и чуждестранни компании в сферата на производството и логистиката. Перспективата е пазарът на индустриални имоти да продължи да се развива възходящо именно в месеците след пандемията, тъй като Пловдив вече се наложи като индустриален център не само в страната, но и на Балканите. Така пред града логично стои следващата стъпка - да се превърне в международен индустриален хъб.

Несъмнено в индустриално сърце на Пловдив през последните години се превърна Тракия икономическа зона, която обединява шест индустриални зони около Пловдив и вече еволюира в първия район за целенасочена подкрепа от държавата за привличане на инвеститори клас А. Инвестиционният проект е подкрепен от 9 общини от област Пловдив и 2 клъстера. Към момента в зоните са привлечени инвеститори от Европа, САЩ, Япония, Израел и десетки други държави.

Тракия икономическа зона предлага на инвеститорите и един от най-модерните и гъвкави модели за работа ​- „Built - to ​- suit“ („Проектирано за да пасне“ - б.а.). При него по задание и параметри на инвеститора в рамките на Тракия икономическа зона се проектира и изгражда производствена или логистична сграда, след което клиентът сключва дългосрочен договор за наем. По този начин са

реализирани над 20 000 кв. м индустриални обекти,

като например базите на компании като DB Schenker, Viking Zobele.

Благодарение на пандемията все повече икономисти и политици в ЕС си отвориха очите за истината, че производството трябва да стане повече местно, а не изнесено в Азия и в други региони на света. В Тракия икономическа зона вече имаме такъв пример, макар и отпреди пандемията. Преди година и половина стартира съвместно партньорство на немската група Мекалит с китайския концерн VEM за завод за производство на матрици и щанци. Virtual Electronics Manufacturing (VEM) е с немски собственик, който развива своята дейност и в Хонконг. Преди около 3 месеца в Тракия икономическа зона, и по- точно в зона Куклен, в новопостроено хале на завод Мекалит стартира производството на матрици, което е с висока добавена стойност, и в завода вече работят 22 души, изцяло специализирани кадри.

И Amazon с поглед към нашите ширини

Aмepикaнcкият гигaнт в oнлaйн тъpгoвиятa Аmаzоn oтвopи нoв лoгиcтичeн цeнтъp в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa още в края на мина-лата година. Toй ce нaмиpa в Πoлшa, кaтo в нeгo работят 1000 дyши в дългocpoчeн плaн. Бaзaтa e paз-пoлoжeнa в тpeтия пo гoлeминa гpaд - Лoдз, кoйтo ce нaмиpa в Югoзaпaд-нa Πoлшa. Toвa e пъpвият тaкъв цeнтъp зa aмepикaнcкaтa кoмпaния в ЦИE, кaтo oт нeгo щe ce извъpшвaт дocтaвки дo дpyги лoгиcтични бaзи нa Аmаzоn в peгиoнa.Koмпaниятa имa дpyги шecт бaзи в cтpaнaтa, cлeд кaтo пoлcкият пaзap влeзe в пopтфoлиoтo ѝ пpeз 2014 гoдинa. Дoceгa кoмпaниятa e инвecтиpaлa 3,3 милиapдa eвpo в Полша. Вицепрезидентът на Amazon Дейв Кларк пък каза, че компанията ще назначи 100 000 души заради ги-гантско търсене на стоки в интер-нет, като близо 25 000 от тях ще са в новите бази, които компанията ще построи в Източна Европа

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

На бас?

На бас?

01.06.2020 | 21:37

95% от индустрията ситуирана в КНР отива в Индия и то за срокове под две години. Не препечатвате сериозните прогнози на Властелините на парите.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?