Следвайте ни

Шампион по поскъпване: Цената на олиото расте със стотинка на ден

viber icon

Цената на олиото на едро расте с по стотинка на ден и на борсите финишира последната седмица на 2.97 лева за литър. Предишния понеделник мазната течност се продаваше за 2.90 лева, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/. От миналата година олиото е шампион по скоростно поскъпване и за шест месеца цената му набъбна със 70%. Причината е слабата реколта, обясняват производители. На борсата слънчогледът струва двойно повече в сравнение с 2020 година, правят сравнение те. 

В последната седмица на март без промяна в цената остават обаче брашното и захарта, съответно 1 лев и 1.36 лева за кило на едро. Те бяха набедени като следващите продукти, при които се очаква поскъпване, но то явно засега се отлага. С няколко стотинки плащаме за кисело и прясно мляко и пилешко месо. Осезателно надолу тръгнаха цитрусите и поевтиняване има при банани, мандарини и портокали, става ясно от седмичното обобщение на комисията.

Като цяло индексът на тържищните цени е на по-ниско ниво от миналата година по това време, но от януари 2021 г. с леки колебания показателят върви плавно нагоре.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (3)

Slavi Trifonov

Slavi Trifonov

06.04.2021 | 00:13

Tova nichto ne e, shte vidite vie do kraq na godinata cena na olioto 20 leva butilkata

Отговори
0 0
Майна

Майна

06.04.2021 | 00:15

Чезни бе чалгар прозд

Отговори
1 2
герб

герб

05.04.2021 | 12:24

Всички хранителни стоки поскъпват! Цените им вече са по-високи, отколкото в Западна Европа!

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?